×

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

Dijital Çağın Öncüsü: Yapay Zeka Günümüz teknolojisi sadece gelişip ilerlemiyor; Dünya’da her geçen gün devrimler yaşanıyor. Özellikle yapay zeka kavramı büyük bir çığır açtı. Neredeyse bu kavramı duymayan kalmadığı gibi oldukça merak uyandıran bir konu halini aldı. Birçoğumuz için hem oldukça merak uyandıran hem de heyecan veren bir konuya dönüşmüştür. Pek çok insanın kafasında;  yapay zeka nedir, ne amaçla kullanılmaktadır, bir tehdit midir gibi onlarca soru var.

Öncelikle konuya yapay zeka nedir sorusunun yanıtıyla başlamak daha doğru olur diye düşündük. Çünkü birçok insan yapay zeka nedir sorusu ile kafa karışıklığı yaşayabiliyor ve en doğru tanımı bulmakta zorlanabiliyor. Yapay zeka, en geniş tanımıyla bilgisayarlar ya da bilgisayarların kontrolündeki robotların çeşitli durumları tıpkı zeki bir canlıymış gibi çok benzer şekilde yerine getirebilmesidir. Yapay zeka kavramı her ne kadar yeni gibi görünse de aslında tarihi 1940’lara dayanıyor. Bir de yapay zeka nedir konusunda söylemekte fayda var ki; çağımızda yapay zekâ problemlere daha hızlı, kolayca ve erişilebilmesi basit olan çözümler sunmak için geliştirilen yazılımlarla oldukça popüler bir kavram olmaya devam etmiştir. Temelde bir insanın düşünüş tarzı, sorunlara verdiği karşılıklar baz alınarak oluşturulmuş bir teknolojidir de diyebiliriz. Yapay zeka nedir sorusunu olabildiğince yanıtlamaya çalıştık. Konuyla alakalı detayları ve örnekleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Yapay Zekânın Geleceği: Bir Tehdit mi?

Aslında teknolojik gelişmelerin temelde amacı insan hayatına hizmet etmektir. İnsanların hayatını hızlandırmak, kolaylaştırmak ve karşılaştığı problemlere pratik çözümler bulmak amacıyla yola çıkılır. Ancak teknolojinin insanın tahmin etmeyeceği kadar geliştiği ve takip etmekte dahi zorlandığı bu dijital çağ zaman zaman birçok insan için ürkütücü ve korku gibi hislere sebebiyet verebiliyor. Başta işsizlik konusunda olmak üzere çalıştığı iş yerinde ileride kendisine ihtiyaç duyulmadan yapay zekanın sunduğu sistem ve robotlarla kendi yapabileceği işin halledileceğini düşünebiliyor. Bu da dolayısıyla sadece iş yerlerinde değil pek çok noktada insanlar kendisine ihtiyaç duyulmayacağını tahmin ediyor. Aslında yanlış değil ancak hala bu konuda net bir şey söylemek de mümkün değil.

Konuyla alakalı çeşitli komplo teorileri dönmekte ve günümüzde oldukça çok sayıda çeşitli filmler, diziler, kitaplar bu konuyu ele almaktadır. Hatta kimi zaman dünyayı ele geçiren robotlar dahi var bu eserlerde. Hala yapay zekanın hayranlık bırakan bir mucize mi yoksa gelecekte bizi tehdit edecek korkunç bir kavram mı olduğuna dair çok fazla düşünce var. Ama umarız ki yapay zekanın geleceği konusunda da bilim kurgu eserlerindeki gibi ürkünç ve felaket senaryolarla değil gerçek anlamda insanın hayatını kolaylaştıran ve kolaylaştırırken de insanlığa zarar vermeden ve tehdit etmeden gerçekleşir.

Günümüzde Kullanılan Yapay Zekâ Örnekleri

Yapay zeka elbette dikkat çekici ve geleceği olan bir konu olmasının yanında günümüzde de sıkça kullanılan bir teknoloji diyebiliriz. Yapay zeka ile hayatımızın pek çok alanında fayda sağlayabiliyoruz. Gelişmeye hala çok açık olan bu teknolojinin günümüzde kullanılmakta olan örneklerini aşağıda açıkladık…

  • Siri (Sesli Asistan)

Apple’nin sunduğu Siri adlı sesli asistanı eminiz ki duymayan yoktur. Yapılış amacı, kullanıcıların sorduğu soruları cevaplamak, istedikleri kişi ile arama yapmayı sağlamak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmek gibi çoğaltılabilir. Birçok dil desteği olan bu sistem aynı zamanda sesleri kolayca algılayabilir ve kullanıcılar için pratik çözümler üretir. Yine bunun gibi sesli asistanlar git gide çoğalmaktadır.

  • Google Haritalar

Kullanımı oldukça yaygınlaşan bu teknoloji insan hayatı için oldukça kolaylaştırıcı ve faydalı olmaya devam etmektedir. Pek çok insan gideceği adresi bulmakta ve o adrese ulaşmak konusunda sıkıntı yaşadığı için bu yönlendirici harita kolay bir kullanım sağlıyor. Bunun yanı sıra yönlendirici oluşuyla hem dikkat çekiyor hem de pratik bir çözüm sağlıyor. Çeşitli güncellemeler ile sürekli desteklenerek geliştiği için hatalarının oldukça az ve güvenli bir sistem olduğunu söylemekte fayda var.

  • Chatbotlar

Karşınızda oldukça zeki bir insan varmışçasına sorduğunuz sorulara hızlı ve anlaşılır cevap veren chatbotlar sohbet ediyormuş hissi verir. Git gide gelişen bu teknoloji özellikle belirli web sitelerde ve e-ticaretin yoğunlaştığı alanlarda hizmet vermektedir. Hatta gelişmiş chatbotların karmaşık ve anlaşılması güç sorulara dahi çözümler üreterek yanıt verdiği rahatlıkla söylenebilir.

  • Sosyal Medya

Sosyal medya zaten hali hazırda pek çoğumuzun sıkça kullandığı bir alan. Paylaşım yapma ve iletişim kurma açısından insanlara büyük imkanlar sağlıyor. Ancak elbette ki ilk var olduğu andan bugüne kadar gelirken aynı şekilde kalmadı. Çeşitli teknolojiler ile birleştirilerek desteklendi. Yapay zeka sosyal medyayı destekleyerek daha kullanılabilir, güvenli ve pratik bir hale dönüştürdü. Günümüzde birçok sosyal medya uygulaması siber suç gibi konularda karşılaşılan problemleri kontrol etme konusunda yapay zekanın desteğini aldı. Aynı zamanda sosyal medya kullanıcıları için çeşitli eğlenceli özellikler sağladı da diyebiliriz. Mesela, yine hepimizin sıkça kullandığı emojiler için de bu teknolojiden faydalanılmaktadır.

  • E-Ödeme

İnternetten alışveriş yapmanın bu denli popüler olduğu çağda satın aldığımız hizmet ya da ürünler için yapacağımız ödemelerin de yapay zekaya ihtiyacı vardı. Hem çeşitli e-ticaret siteleri hem de pek çok banka bu teknolojiden faydalanarak kullanıcılara güvenli bir şekilde para harcayabilecekleri sistemleri sundular. Bu sistem güvenli bir deneyim sunmanın yanında pratik ve hızlı bir hizmet verdiği için insanlar artık bu konuda eskisi kadar fazlaca tereddüt yaşamamaya başladılar.

Yorum gönder