×

Trol Nedir, Trollemek Ne Demek?

Trol Nedir, Trollemek Ne Demek?

Öncelikle Trol’ün ne anlama geldiğini söylemekte fayda var. Trol, İskandinavya’daki hikâyelerde cüce veya dev olarak bilinen, mağaralarda yaşayan efsanevi olarak ta bilinen yaratıklardır. Hatta modern çocuk hikâyelerinde, köprü altında bekleyen veya yolcuları farklı şeylerle oyalayan ya da haraç kesek karakterler vardır, onlara toplu olarak Trol denir. Günümüzde ise aslında Troll internet aracılığı ile yapılan bir simgedir. İnternette olan Troll, insanları teşvik edecek, onları kızdıracak mesajlar göndermektir. Normalde Troll yapmak internet hukuku gereği yasaktır ve hukuken internet kullanım ihlaline girmektedir. Troll için burada bir tanım veriyoruz, fakat normalde bunu tanımlamak veya anlamını ifade etmek çok kolay değil, hatta “anlatılmaz, yaşanır” dediğimiz, tamda bunun için geçerli olabilir.

Troll, en basit tanımıyla zarar vermek. Trollemek yapılan eylemin kesin kötü bir amaçla veya niyetle yapılmış olması gerekiyor. Bir kişinin veya bir şeylerin troll olması için, niyetin ve amacın gerçekten kötü olması gerekmektedir. Troll ifadeleri veya mesajları, örneğin başkasının kızgınlıkla veya sinirlenerek daha fazla zararın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu trollemektir, yani bir kişinin başka bir kişiyi zarar vermek için teşvik etmesi. Dolayısıyla internet dünyasına baktığımızda, insanları birbirine düşünerek farklı paylaşımlar olabilir veya mesajlar ya da resimler. Troll yapmak veya trollemek gerçekten çok kötü bir durumdur. İnsanlara troll damgası vurmak veya trolleme hareketinde bulunmak çok kötü hareketlerdir.

Teknolojinin ve internetin gelişmesi aslında troll’leri veya trolleme hareketini daha fazla teşvik etti, çünkü uzakta olan insanlara bile ulaşabilir hale geldik. Normalde uzakta olan sevdiklerimize ulaşmak güzel, fakat trollemek için onlara ulaşabilmek, bütün dengeyi değiştirdi. İnternete girdiğinizde trollemek için o kadar çok farklı yöntemler gelişmiş ki, gerçekten inanılmaz. Sanki internet iyi şeyler için değil, direkt trolleme veya insanlara zarar vermek için geliştiriliyormuş gibi. Troll zararı verdirmeye çalışan kişiye verilebilecek bir isimdir ve trollemek ise yapılan eylemdir, fakat sadece bir eylem ile olmuyor. Trollemek için zararı vermesini istediğiniz kişinin de hareket etmesi gerekiyor. Dolayısıyla başka bir deyişle, suç ortağı olmuş oluyorsunuz.

Yorum gönder