×

Stres ve yorgunlukla nasıl baş edilir? 8 madde de Strese ve yorgunluğa ne iyi gelir?

Stres ve yorgunlukla nasıl baş edilir? 8 madde de Strese ve yorgunluğa ne iyi gelir?

Şimdi sizlere strese ve yorgunluğa ne iyi gelir? sorusunu açıklayıp, stres ve yorgunluk sorununuza en iyi çözümü sunacağız.  Stres, maalesef yaşam kalitesini düşürerek hayatımızın normal bir parçası haline gelmeye başladı.

Ancak çok fazla stres, başta kalp hastalığı, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon ve kalp çarpıntısı olmak üzere başka pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir. 

Yorgunluk ise genelde geçici olup, fiziksel çaba harcayarak, uykusuzluk hatta gün içerisinde yetersiz beslenmeden dahi kaynaklanabilir. Fakat söz konusu uzun zamana yayılan kronik yorgunluk olduğunda bu işin rengini değiştirir ve sizi normal bir yaşam sürdürmekten alıkoyabilir.

Kronik yorgunluk; herhangi bir hastalıktan, vitamin eksikliğinden veya teşhisi konmamış depresyona kadar farklı birçok faktör sonucunda oluşabilir.

Stres ve yorgunlukla savaşmak, mücadele etmek için aşağıdaki ufak tüyoları hemen uygulamaya başlayın!

Stres ve yorgunlukla baş etmenin yolları

  1. Güne 1 bardak ılık limonlu su içerek başlamalısınız.

Vücudunuzdaki toksinleri atmanın ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmenin harika bir yolu olan limonlu su; yorgunlukla savaşmaya yardımcı olduğu gibi, vitamin ve mineral deposudur. Aralıksız 5 gün süresince kalkar kalkmaz limonlu su için. Hafta sonları ara verip,  pazartesileri tekrar başlayın. Sonrasındaki farkı hemen göreceksiniz!

  1. Yulaf ezmesinin şifasından faydalanmalısınız.

Vitamin, mineral ve besin maddesi yönünden zengin bir gıda olan yulaf ezmesi; sinir sistemi için son derece şifalı bir gıda olup, sakinleştirici görevi de görür. O yüzden güne başlarken daha rahatlamış olarak ve klasik sabah yorgunluğundan arınarak kalkmış olursunuz.

Yulaf ezmesi yerken, kâsenize birazcık badem ekleyerek, şifanıza şifa katıp bahsettiğimiz özelleri daha da etkili hale getirebilirsiniz.

  1. Gazlı içeceğe hayır diyerek, yalnızca bir bardak kahve içmelisiniz.

Kahve içeriğindeki kafein miktarı ile bir kere doğal uyarıcıdır ve herkes artık bunun bilincindedir. Enerji veren özellikleri ile yüksek antioksidan içeriği göz önünde bulundurulduğunda, kahvaltınızda 1 bardak kahve içerek güne başladığınızda dinç uyanmanıza ve ruh halinizin düzelmesine yardımcı olacaktır.

Ancak, günün devamında öğleden sonra veyahut akşam bu günlük miktarı aştığınızda, zaten stres sebebiyle bozulan sinir sisteminizin, kahvenin içinde bulunan kafein ile daha kötü bir hale getirmesi olasıdır.

Stres veya yorgunluktan şikâyetçi birçok insan gibi; sağlığınız için riskin farkında olmadan canlandırması amacıyla tüketilen gazlı içecekler de son derece zararlıdır. Yüksek şeker miktarları (şekersiz olsalar bile) kısa bir süre sonra yorgunluk belirtilerini daha da kötüleştirecekleri aşikârdır.

  1. Düzenli egzersiz yapmalısınız.

Yorgun hissediyorsunuz ve yorgunluğunuzun kökeninin stres olduğunu da biliyorsunuz. Ama onunla savaşmanın en etkili yolunu bilmiyor olamazsınız? Yürüyüşe çıkmak, yoga, nefes terapisi, yüzmek, bisiklete binmek ve hatta dans etmek de dâhil olmak üzere her türlü egzersizi yaparak endorfin seviyenizi yükseltebilirsiniz. Bu kalp sağlığınıza da iyi gelecektir.

  1. Günde en az 8 saat uyumalısınız.

Uykunuz gelmiyorsa, bir türlü uyuyamıyorsanız bile gözlerinizi kapatıp dinlenmeye çalışmalısınız. Vücudunuzun özellikle de zihninizin buna ihtiyacı vardır. Her gün aynı saatlerde yemek yiyip, yatmaya çalışın. Bu sayede uyku

kalitenizin artmasını sağlayarak, stres ve yorgunlukla daha iyi baş edebilirsiniz.

  1. Temiz bir hava, oksijen solumalısınız.

Artık ülkemizde pek bir yeşillik kalmasa da bulduğunuz bir yeşillikte, ormanda doğanın keyfini çıkarmak için gün içerisinde az da olsa zaman yaratmalısınız. Ağaçlık bir yalanda temiz havada en az yarım saat geçirip, taze-temiz havayı derin derin nefes alarak içinize çekmeli ve zihninizi boşaltmalısınız.

Bu size çok iyi gelecektir. Hiçbir şey düşünmeden kendinizi doğanın kucağına bırakırsanız bu yarım saat bile gerçek bir terapiye dönüşecektir.

  1. Doğal yoğurdunuzu kendiniz yapıp, tüketmelisiniz.

Gün içerisinde kahvaltınızda veya öğleden sonra atıştırmak için harika bir seçenek olan doğal yoğurt; ruh halinizi düzenleyerek, bağırsak florasının yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıyeten daha iyi bir gece uykusu uyumak için de stresinizi azaltır.

  1. Kırmızı şarap’ı alkolden saymamalısınız. ?

Günde 1 kadeh kırmızı şarap kalbinize iyi gelir. Çok duymuşsunuzdur belki ama elbette her gün içemeseniz bile bir rutine dönüştürerek haftada düzenli kılabilirsiniz. Kan basıncını düzenleyip, anksiyete ile stresle mücadele eder.

Kadehinizi kaldırırken de “sağlığa” demeyi ve daima az miktarda tüketmeyi unutmayın! Alışkanlıklarınızı değiştirerek, yiyip-içtiğinize dikkat ederek bu stresli durumları yönetebilir ve hep birlikte stressiz sağlıklı günlere kavuşabilirsiniz.

Yorum gönder