×

Sigarayı Bıraktığımızda Vücudumuza Ne Olur ?

Sigarayı Bıraktığımızda Vücudumuza Ne Olur ?

Sigarayı Bıraktığımızda Vücudumuza Ne Olur ? Sigaranın tek bir adedinde 4 binden fazla kimyasal bulunmakta, bu kimyasalların zararları ise saymakla bitmez. toksinler akciğerler tarafından emilir ve vücuda dağılır. Sigara içmek, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığı tetikler. 

Sigarayı Bıraktığımızda Vücudumuza Ne Olur ?

Peki sigarayı şu andan itibaren bırakacak olursanız vücudunuzda ne gibi değişimler olurdu, daha ilk 20 dakika içerisinde kan basıncınız, nabız ve Tansiyonunuz normale döner.  ayrıca El ve ayaklarınızdaki ısı artışı da normale döner.

Sigarayı bıraktıktan 3 saat sonra nikotin isteği, stres ve uyku problemleri yaşamaya başlarsınız, bu durum sigaranın size dopamin sağlıyor olmasından ve ani dopamin eksikliği hissetmenizden kaynaklanıyor.

İlk 8 saatte: Nefesinizdeki kötü koku, kanınızdaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi normale döner.

24 saatin sonunda: Kalp krizi geçirme riskiniz azalır.

 ayrıca öksürüklerinizde artış olacaktır, fakat korkulacak bir durum yok. öksürükler akciğerlerinizin toksinleri temizlemeye başladığının bir göstergesidir.

48 saatin sonunda: Sinir uçlarınızın almış olduğu hasar onarılmaya başlar. Tat ve koku alma duyularınız artar. vücudunuzda tüm bunlar olurken sigarayı bırakmanın verdiği stres ve kaygı en yüksek seviyesine ulaşır. sabırlı olun 2 hafta içinde tüm bu sıkıntılar kurtulursunuz.

72 saatin sonunda: Tebrikler vücudunuz nikotinden %100 arındı,  Nefes darlığı sorununuzun azalmaya başladığını ve nefes almasının kolaylaştığını hissetmeye başlarsınız.

2-12 hafta sonunda: Öksürük ve balgam şikayetleriniz yarı yarıya azalır. Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlarken sizin için artık koşmak kolaylaşır.

3-9 ay içinde: Akciğerlerinizdeki bronşların koruyucu mekanizması olan hasar görmüş cilia neredeyse tamamen onarılır. öksürük ve nefes darlığı şikayetleriniz azalır.

  1. yılın sonunda: Kalp krizi geçirme riskiniz yarı yarıya azalıyor.
  1. yılın sonunda: KOAH ve felç hastalıklarına yakalanma riskiniz yarı yarıya azalıyor.
  1. yılın sonunda: akciğer kanserine yakalanma riskiniz sigarayı hiç bırakmamış olan birine oranla yarı yarıya azalır
  1. yılın sonunda:  koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini hayatı boyunca hiç sigara içmemiş biri ile eşittir.
  1. yılın sonunda: ölme riskiniz hayatı boyunca hiç sigara içmemiş biri ile aynı düzeyde olur.

Sigarayı Bıraktığımızda Vücudumuza Ne Olur ? Yazımızın sonuna geldik, sitemizde bulunan diğer makalelere göz atmayı unutmayın. görüşmek dileğiyle…

Yorum gönder