×

Sigarayı bırakmanın etkileri ne zaman görülmeye başlar ?

Sigarayı bırakmanın etkileri ne zaman görülmeye başlar ?

Sigarayı bırakmanın etkileri 20 dakika kadar kısa zamanda görülmeye başlar. İlk etki kalp hızı üzerinedir. Sigara nedeniyle artmış olan kalp hızı, son sigaradan 20 dakika sonra normal seviyesine inmeye başlar. Sigara içmeden geçen 2 saatin sonunda kalp hızı yanında, kan basıncı da normale döner. Kan damarları içinde kan dolaşımı da düzelir. Böylece dolaşım bozukluğu nedeniyle yeterinde kan gitmeyen el ve ayak parmakları sıcak hissedilmeye başlar. Bu saatten sonra, nikotin alınmamasına bağlı yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Aşırı sigara içme isteği ile başlayan belirtilere zamanla; sıkıntı, gerginlik, uyuşukluk, iştah artışı gibi belirtiler eklenir.
Sigarayı bıraktıktan12 saat kadar sonra kan dolaşımında buluna karbonmonoksit seviyesi azalarak, oksijen düzeyi normale yükselir.

Karbonmonoksit, yanan tütünün dumanında bulunan ve sigara içimi ile kana karışan bir maddedir. Yüksek düzeylerde bulunduğunda, son derece zararlı olabilir. Kan dolaşımına katılan karbonmonoksit, alyuvarlara bağlanarak oksijenin bağlanmasını önler. Bu durumda hücrelere yeterli oksijen taşınamaz. Sigaranın bırakılması ile birlikte, kan dolaşımındaki oksijen seviyesi normale döner.

Sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski, içmeyenlere göre en az %70 daha fazladır. Ancak, sigara bırakıldıktan 1 gün sonra bile bu risk azalmaya başlar.

Sigara içimi nedeniyle kaybolan bazı duyular tekrar hissedilmeye başlar. Sigarasız geçen 48 saatin sonunda koku ve tat alma duyuları yeniden hissedilmeye başlar ve giderek artar.

Üçüncü günün sonunda vücuttaki nikotin neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır. Ancak bu andan itibaren, nikotin yoksunluk belirtileri daha fazla hissedilir. Baş ağrısı, bulantı gibi belirtiler rahatsızlık vermeye başlar.

Sigarasız geçen 2-3 hafta sonunda kan dolaşımının düzelmesi, akciğerlerin rahatlaması nedeniyle yapılan fiziksel aktiviteler kolaylaşmaya başlar. Artık soluksuz kalmadan, daha rahat egzersiz yapılabilir. Nikotin yoksunluk belirtileri de çoğu kişide bu tarihten sonra kaybolmaya başlar.

Akciğerler 1 ayın sonunda kendini tamir etmeye başlamıştır. Solunum yollarında bulunan ve sigara içilen dönemde zarar görüp fonksiyonunu kaybeden ince tüycükler, yeniden işlev görmeye başlar. Bu sayede, solunum yolları temizlenir ve sigara içilen dönemde kolayca gelişen akciğer hastalıklarının gelişme riski azalır.

Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra, kalp hastalığı riski, sigara içilen döneme göre %50 azalır. Beş yıl sonra ise felç geçirme riski, sigara içmeyen bir kişi ile yanı düzeye iner.

Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ı sigaraya bağlıdır. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra, akciğer kanseri ne bağlı ölüm riski yarıya iner. Bunun yanında sigaraya bağlı olarak gelişen; ağız, boğaz, yemek borusu ve idrar torbası kanser riskleri de azalır.

Sigarasız geçen 15 yıl, sigaraya bağlı gelişen tüm rahatsızlıkların riskini önemli ölçüde azaltır ve sigara içmeyen kişilerle neredeyse eşit hale getirir.

Amerikan Kalp Birliği’ne göre, sigara içmeyen kişiler, içenlere göre ortalama olarak 14 yıl daha fazla yaşamaktadır. Buna göre, sigara içmeyenler hiç başlamamalı, sigara içenler ise hemen bugün sigarayı bırakarak, uzun ve sağlıklı yaşamanın tadını çıkarmalıdır.

Yorum gönder