×

Sigara bırakmada nikotin yerine koyma tedavileri

Sigara bırakmada nikotin yerine koyma tedavileri

Sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak için birçok kez sigarayı bırakmak isteyenler olmuştur. Çoğu kişi bunda başarılı olurken, birçok kişi tekrar sigaraya başlar. Sigarayı bırakmak, nikotin bağımlılığı nedeniyle kolay değildir. Bu nedenle, sigarayı bırakma yollarından biri, nikotin yerine koyma tedavisidir. Nikotin replasman tedavisi adı da verilen bu yöntem, vücudun bağımlı olduğu nikotinin çeşitli yollarla vücuda verilmesine dayanır. Böylece, yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması önlenir.

Aşağıda nikotin vermek için kullanılan yöntemler sıralanmıştır:

Nikotin bantları: Her gün deri üzerine yapıştırılan bu bantlar belirli bir miktarda nikotinin cilt yoluyla emilimini sağlar.
Genellikle 2 ay kadar süren bu tedavide, vücudun bağımlılık nedeniyle ihtiyaç duyduğu nikotin alındığı için, sigaraya ihtiyaç kalmayacağı düşünülür. İki haftalık bant tedavisi sonrası hala sigara içme isteği duyuluyorsa, nikotin dozunun daha yüksek olduğu bantlar veya farklı yöntemler denenebilir. Bu yöntem mutlaka doktor kontrolu altında yapılmalıdır.

Nikotin sakızları: Bu sakızlar çiğnenirken nikotin salgılar. Böylece ağız yoluyla ihtiyaç duyulan nikotin vücuda alınmış olur.

İçilen sigara miktarına göre farklı dozlarda nikotin içeren bu sakızlar, kah çiğnenerek, kah ağızda bekletilerek ağız içinden nikotinin emilmesi sağlanır. Sakızı çiğnemeden hemen önce, sakızı çiğnerken veya çiğnedikten hemen sonra bir şey yenilip içmemelidir. Genellikle 3 aylık bir kullanım sonrası artık sakız kullanmaya gerek kalmaz.

Nikotin pastilleri: Boğaz pastillerine benzeyen nikotin pastilleri ağız içinde eridikçe nikotin salgılar. Böylece nikotin sakızlarında olduğu gibi, belirli miktarda nikotin ağız yoluyla emilir.

Farklı dozlarda nikotin içeren bu pastiller, nikotin bağımlılığının şiddetine göre seçilerek kullanılır. Pastil kullanımından hemen önce, pastili emerken veya bittikten hemen sonra bir şey yenilip içmemelidir. Pastiller gitgide daha uzak aralarla kullanılarak sigaranın bırakılması sağlanır.

Nikotin burun spreyleri: Bu sprey ile burun deliklerine püstürtülen sıvı içinde bulunan nikotin, burun iç yüzünde bulunan kan damarları tarafından emilir. Böylece ihtiyaç duyulan nikotin kana karışmış olur.

Burun spreyleri ile nikotin diğer yöntemlere göre daha hızlı kana karışır. Genellikle 3 veya 6 aylık dönemlerde kullanılan burun spreyleri, burun iç yüzeyinde tahrişe sebep olabilir.

Nikotin inhaler: Özel bir aparat sayesinde ağız içine nikotin buharı püskürten bu yöntem sayesinde, belirli bir miktarda nikotin ağız yoluyla emilir. Böylece kan dolaşımına geçen nikotin, ihtiyacı gidererek, yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasını engeller.

Ağız veya boğazda tahriş ve öksürüğe sebep olabilen bu cihazlar, sigarayı bıraktırmada kullanılan diğer bir yöntemdir.  

Yorum gönder