×

Salon Halısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Salon Halısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Salon halısı alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En iyi salon halısı seçimi nasıl yapılır? Bütün önemli noktaları anlatıyoruz.

Bir evde en çok zaman geçirilen konumlardan bir tanesi salon. Lakin salonun diğer konumlara göre farklı bir özelliği de mevcut. Bu da misafir ağırlanması esnasında da kullanılması. Bu bağlamda ev sahipleri de salon dekorasyonlarına ayrı bir ehemmiyet göstermekteler. Zira genellikle bir eve misafir olan kişinin aklında salon tasarımı kalmakta. Dolayısıyla da salon tasarımını şık, konforlu, rahat ve akılda kalıcı şekilde düzenlemek yararlı olacaktır. Bu yazımızda ise salon tasarımı esnasında en çok kararsız kalınan konulardan bir tanesine değineceğiz. Bu da salon halısı alırken dikkat edilmesi gerekenler olacak.

Salon Halısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Genel dekorasyon uyumluluğu
  • Halı boyutları
  • Halı tipi
  • Renk seçimi

Salonunuza halı seçimi yaparken muhakkak ki diğer odalara göre farklı bir tavır takınmalısınız. Zira mutfak halıları ve yatak odası halıları farklı yapılarda bulunurken salon halıları ise çok daha farklı yapılarda bulunabiliyor. Salon halısı alımı esnasında konfor ve şıklık dengesini çok iyi sağlamanız şart. Zira son derece konforlu olan bazı halıların yeterince şık gözükmediklerine şahit olabiliyoruz. Aynı şekilde şık olan halılar da konfor bazında tavizler verebiliyorlar. Unutmayın ki salonunuzu hem siz hem de misafirleriniz aktif olarak kullanacaklar. Bu bağlamda salon halısı seçimi yaparken bahsettiğimiz dengeyi tutturmanız avantajınıza olacaktır. Özellikle salonları için ayrı bir dekorasyon özeni gösteren kimseler bu konudaki seçimlerinde aşırıya kaçmamalılar. Zira aşırı şık gözüken fakat işlevsiz olan bir halı alırsanız uzun vadede pişman olan siz olacaksınızdır.

Genel Dekorasyon Uyumluluğu

Salon halısı alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında genel dekorasyon uyumluluğu büyük yer kaplamakta. Unutmayın ki her odanın kendine has yapısı ve kimliği bulunmalı. Eğer bir oda kimlik ve yapı bazında yetersizse ne yazık ki şık görünmeyecektir. Şık görünmeyen bir odayı da kimsenin isteyeceğini düşünmüyoruz. Salon tasarımı gerçekleştirirken ilk başta güzel bir dekorasyon belirlemelisiniz. Kafanızda kurduğunuz bu dekorasyon şeması ile birlikte de malzeme seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Masa, sandalye, koltuk takımı, avize, aydınlatma, TV ünitesi ve benzeri derken sıra halıya geldiğinde de tasarım şemanızın bütünlüğünü yakalamanız şarttır. Bunun için halı seçimi esnasında genel dekorasyon uyumluluğuna muhakkak dikkat edin.

Salon Halısı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Halı Boyutları

Her salonun boyutları farklı olabilmekte. Kimi salonlar kare tipinde olurken kimileri de dikdörtgen tipinde olabiliyorlar. Bu bağlamda salonunuza alacağınız halının boyutlarına önceden karar vermeniz çok önemli. Sıklıkla salonun belirli bir kısmını kaplayan halıların ideal olduğunu bilmekteyiz. Lakin son zamanlarda salonun geniş bir aralığını kaplayan ya da sadece küçük bir tarafında bulunan halılar da moda olmuş durumda. Dolayısıyla salonunuz için halı alırken boyut seçimini de önceden belirlemeniz sağlıklı olacaktır. Bunun için çok kısa bir zaman harcayarak kendinize en uygun boyutları bulabilirsiniz. Bir mezura ya da metre yardımıyla salonunuza halı yerleştirilebilecek kısımları ölçün. Bu sayede ortaya maksimum ve minimum aralığı çıkartmış olursunuz. Bu aralıklar halı seçimi esnasında size yardımcı olacaklardır.

Halı Tipi

Bir salondaki halıyı en çok öne çıkartan unsur genellikle şekli ve materyali olmakta. Piyasada birçok halı alternatifi mevcut. Kimi halılar daha fazla tüylü olurken kimileri de pamuklu oluyorlar. Aynı zamanda farklı materyallerden yapılmış halılar da var. Dolayısıyla halı seçimi yaparken mutlaka halı tipini verimli seçmeniz gerekmekte. Dekoratif açıdan şık olan tüylü halıların kullanım bazında sınıfta kaldıklarını görebiliyoruz. Son derece kullanışlı olan pamuklu halılar da dekoratif bazda bir şeyler oluşturamamakta. Dekorasyon ve işlevsellik dengesini iyi bir şekilde oturtarak halı seçimini kendiniz yapmalısınız.

Genel manada halınızın hiçbir zaman koyu renklerde olmasını tavsiye etmiyoruz. Ancak genel olarak koyu tonlarının hakim olduğu bir salon dizaynı yaptıysanız elbette ki halınızı da koyu alabilirsiniz. Normal şartlar içerisinde de olabildiğince renkli ve cıvıl cıvıl halıları seçmeye özen gösterin. Zira bu sayede hem misafirlerinizin aklında daha fazla yer edinebilir ve hem de odanıza güzel bir hava kazandırabilirsiniz. 

Yorum gönder