×

Safra kesesi ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı

Safra kesesini çıkarmak için yapılan cerrahi işleme “kolesistektomi” ya da halk arasındaki tabirle “safra kesesi ameliyatı denir. Safra kesesi ameliyatının en sık nedeni safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi taşları, safranın sindirim kanalına akışını engellediği zaman meydana gelen, başta ağrı olmak üzere yaşanan rahatsızlıklar, safra kesesi ameliyatı yapılarak kesenin çıkartılmasını gerekli kılar. Safra kesesi ameliyatları artık günümüzde oldukça kolay yapılan ameliyatlar haline gelmiştir. Ameliyat veya safra kesesi ameliyatı sonrası bir problem yaşanmadığında, genellikle bir gece hastanede yattıktan sonra hastalar taburcu edilir.

Hangi durumlarda safra kesesi ameliyatı önerilir ?

Doktorunuz aşağıdaki durumlarda safra kesesi ameliyatı olmanızı önerecektir:

  • Safra kesesinde taş,
  • Safra kanalında taş,
  • Safra kesesinde iltihaplanma.

Safra kesesi ameliyatlarının ne gibi riskleri vardır ?

Safra kesesi ameliyatları genellikle problemsiz olsa da aşağıda sayılan bir takım riskleri vardır:

  • Safra sızıntısı olması,
  • Kanama,
  • Kan dolaşımında pıhtı oluşumu,
  • Kalp problemleri,
  • Enfeksiyon gelişimi,
  • Kese yakınında yaralanma olması,
  • Pankreas iltihaplanması.

Safra kesesi ameliyatı öncesi neler yapılmalıdır ?

Safra kesesi ameliyatından bir gün önce bir sıvı içerek bağırsaklarınızın temizlenmesini isteyebilir.

Safra kesesi ameliyatı öncesi gece hiçbir şey yememeniz istenebilir. Ameliyata aç girmeniz gerekir. Ancak fazla olmamak kaydıyla su içilebilir.

Kullandığınız bütün ilaçları doktorunuza söylemelisiniz. Doktorunuz, safra kesesi ameliyatı öncesi dönemde bazı ilaçları kesmenizi isteyebilir.

Safra kesesi ameliyatları nasıl yapılır ?

İster klasik açık ameliyat, ister kapalı ameliyat denen “laparoskopik cerrahi” uygulansın, safra kesesi  ameliyatları genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.

Açık (klasik) safra kesesi ameliyatı nedir ?

Karın bölgesinde, sağ kaburgaların altında yapılan bir kesi ile karın boşluğunda bulunan safra kesesine ulaşılır. Safra kesesi çıkartıldıktan sonra, kesilen yerler yeniden dikilerek,  safra kesesi ameliyatı  sonlandırılır.

Kapalı safra kesesi ameliyatı nedir ?

Karına açılan birkaç küçük delik vasıtasıyla karın boşluğu içine özel cerrahi ekipman ve bir kamera gönderilir. Kamera görüntüsüne bakılarak, ince cerrahi ekipman ile safra kesesi alınır. İşlem sonrası karın üzerinde açılan küçük delikler de kapatılarak safra kesesi ameliyatı ameliyatı sonlandırılır.

Herkes kapalı ameliyat olabilir mi ?

Kapalı ameliyat herkes için uygun değildir. Kişinin genel durumu, şişmanlık derecesi, daha önce aynı bölgede geçirilmiş cerrahi operasyon veya travmalar, kapalı ameliyat yapılmasını engelleyebilir. Bazen açık ameliyatla başlansa da, doktor çeşitli tıbbi gerekçelerle açık ameliyata dönebilir. Tüm bunlar genel cerrahi uzmanının değerlendirmesiyle gerçekleşir.

Yorum gönder