×

Kronik Hıçkırık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Hıçkırık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diyafram kaslarının kasılması ile ortaya çıkan kronik hıçkırık çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Diyafram kasıldığı anda vücuda daha fazla hava gireceğinden havanın ses dalgalarına ulaşması sonucunda kronik hıçkırık görülür. Birçok insanda meydana gelebilen ancak geçici olan bu durum kişiyi biraz rahatsız edici boyutlarda olabilir. Hıçkırığa neden olan bazı etkenler vardır bunlar; fazla yemek yemek, stres, gazlı içecekler, alkol, çok fazla gülmek, hamilelik, ilaç kullanımı, sinirlere bağlı nedenler sayılabilir. Yemeğin hızlı yenmesi sonucunda hıçkırın olması mümkündür. Mide fazla şiştiğinde bundan diyafram oldukça etkilenir. Sindirim sorunlarının yanında hıçkırık kaçınılmazdır.

Aile içi sorunlar, iş yaşamı ve özel yaşamla ilgili sorunlar nedeni ile bazı rahatsızlıkların olması sebebi ile kronik hıçkırık sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. Asitli içecekler ve alkol tüketimi sindirim sorunlarına neden olmakta ve sindirime zarar vermektedir. Vücuda fazla alkol ve asitli içeceklerin girmesi kronik hıçkırık nedenlerinden biridir. Çok fazla gülünce fazla hava yutmanız nedeni diyaframlarda fazla havanın birikmesi sonucunda hıçkırığa maruz kalabilirsiniz. Aynı zamanda sinir krizleri sonucunda hıçkırık tutması yaşanılabilir durumlardandır.

Hamilelikte karnın büyümesi ile diyaframa baskıda artar neticede baskı sonucu hıçkırık meydana gelebilir. Bazı ilaçların yan etkisi bulunabilir bunlar arasında hıçkırıkta olabilir. Hıçkırık ilaç kullandıktan sonra sıklaşıyorsa nedeni ilacın yan etkilerinden kaynaklanmaktadır. Doktora danışarak şikayetlerinizi belirterek ilacınızı değiştirmeniz önerilebilir. Sinirlerin hasar görmesi sonucu kronik hıçkırık yaşanabilir. Diyaframa bağlı olan sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanan hıçkırıklar yaşanmaktadır. Farklı hastalıklar sonucu hıçkırık sorunu yaşayabilirsiniz.

Hıçkırık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzun süreli kronik hıçkırık şikayetleri için uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisi önerilir. Doktorunuz çeşitli kas gevşetici ilaçlar ve sakinleştirici tür ilaçlar verebilir. Kasların rahatlamasını sağlayan masaj ile kronik hıçkırık sorunundan kurtulabilirsiniz. Yalnız bilinçli ve bu işte uzman kişilerden yardım almanız daha sağlıklı olacaktır. Geçmeyen hıçkırıklarda cerrahi işlemlere başvurulabilir. Bir uzman ile hipnoz sayesinde kronik hıçkırık şikayetlerinden kurtulabilirsiniz. Evde oldukça basit bir yöntem olan nefes tutmada hıçkırığın kesilmesinde yardımcı olacak bir uygulama olarak önerilebilir.

Yorum gönder