×

Kolajen Hangi Besinlerde Var?

Kolajen Hangi Besinlerde Var?

Son zamanlarda özellikle kozmetik sektöründe, ürünler içerisinde birçok farklı proteinler yer almaktadır. İnsan vücudunun çoğunluğunu proteinlerin oluşturduğunu düşünürsek, bu ürünler içerisinde yer alan protein çeşitleri çok önemlidir. Vücutta bulunan ve büyük önem arz eden proteinlerden bir tanesi de kolajendir. Kolajen, vücuttaki bağ dokusunu güçlendirmek gibi temel bir göreve sahiptir. Yani kısaca özetlemek gerekir ise kolajen vücudun yapıştırıcısıdır denebilir. Cildin esneklik kazanması, yenilenmesi, hareket özelliğinin gelmesi veya kasların, tendonların güçlenmesi gibi ihtiyaçlara fayda sağlar. Kolajen hangi besinlerde var diye merak edenler çeşitli araştırmalar içerisinde girmektedir. Peki, kolajen hangi besinlerde bulunur ve miktar nasıl artırılır?

Kolajen Nedir?

Kolajenin hangi besinlerde bulunduğunu açıklamadan önce kolajen ne demek bunu net olarak anlamak gerekiyor. Kolajen yukarıda da açıkladığımız gibi vücudun yapıştırıcısı yani bir nevi sıkılaştırıcısıdır denebilir. Kemiklerin ve kas yapısının güçlenmesinde kolajen büyük önem taşır. Örneğin cildin yenilenmesinde, kırışıklıkların oluşmasında yüzdeki kolajen miktarı etkilidir. Vücudun genel direnç ve kuvvetinde de kolajen miktarı büyük etki eder. Kelime anlamı olarak ise Yunancada “tutkal” anlamı taşıyan ‘kolla’ kelimesinden türetilmiştir.

Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

İnsan vücudunda yer alan kolajen miktarı, yaş ilerledikçe azalmaktadır. Bu azalmanın neticesinde ise vücutta direnç düşüklüğü, kırışıklık, kemik ve kas yapısında ağrılar veya güçsüzleşme gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Vücutta bulunan kolajen miktarını artırmak için çeşitli besinleri tüketmek yeterli olacaktır. Kolajen içeren vitaminler veya destekleyici bitkisel ilaçlar tüketmek yerine bu besinleri almak daha çok fayda sağlayabilir.

·Et ve Et Suyu: Herhangi bir kas yırtılmasında veya eklem rahatsızlıklarında et veya et suyu tüketmenin iyi geleceği söylenmektedir. Bu, doğru bir düşüncedir. Vücuttaki kolajen miktarını artırmanın en iyi yollarından biri et ve et suyu tüketmek olacaktır.

·Omega 3 Yağ Asitleri: Omega 3 yağ asitleri ile kolajen alabilirsiniz. Bu asitleri sadece somon veya ton balığı gibi soğuk su balıklarından değil aynı zamanda kaju, badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişlerden de alabilirsiniz.

·Yeşil Sebzeler: Özellikle eski nesil insanlar yeşilliğin yani yeşil yapraklı sebzelerin her derde deva olduğunu belirtmektedirler. Haksız da sayılmazlar. Yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek, kolajen üretimine büyük destek vermektedir.

·Sarımsak: Yüzdeki kolajen nasıl arttırılır sorusuna verilebilecek en iyi cevap sarımsaktır. Sarımsak, içerdiği kükürt miktarı sayesinde cilde ve kemiklere fayda sağlamakta; kolajen miktarını artırmaktadır.

·Narenciye: Kozmetik ürünlerde en çok kullanılan C vitaminleri, kolajen için birebir etkendir.

·Yumurta Beyazı: Kolajenin ana bileşenleri prolin ve glisin amino asitleridir. Yumurta beyazı ise bu asitleri içerisinde barınan büyük bir besin kaynağıdır.

·Avokado: Yaşlanma etkilerine birebir çözüm olan avokado, E vitamini deposudur. Yani kolajenin parçalanmasını önler.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Yukarıda verilen bilgiler ile birlikte kolajen ne işe yarar sorusuna da az çok cevap verilmiştir. Vücutta yaşanılan birçok eklem, kemik ve kas ağrılarının birebir nedeni kolajendir. Vücudu ayakta tutan, yaşlanma ile mücadele eden ve direnci artıran kolajen, yaş ilerlediği sürece azalmaya devam eder. Vücuttaki kolajen miktarını artırmak için yukarıda adı geçen besinleri tüketebilir, bu sayede seviyeyi dengede tutabilirsiniz. Sadece bunlarla değil aynı zamanda bitkisel ürünler ile de kolajen takviyesi almak mümkün.

Herhangi bir kronik rahatsızlığınız veya hastalığınız bulunuyor ise bitkisel ürünleri mutlaka doktor kontrolü ile almalısınız. Vücuttaki kolajen miktarı ne yaparsanız yapın bir süre sonra mecburi olarak azalacaktır. Ancak bu besinler sayesinde süreyi uzatmak mümkün olabilir.

Yorum gönder