×

Kış Diyeti ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış Diyeti ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış mevsiminin başında olduğumuz şu günlerde sağlığımızı korumak, fit bir görünüme sahip olmak ve tüm bunları yaparken soğuk hava koşullarının vücudumuz üzerindeki etkileri ile başa çıkmak sıkı bir diyet programı ile mümkün.

Dört mevsimin etkisiyle ülkemizin dört bir yanında envai çeşit bitki yetiştirilmektedir. Bu çeşitlilik bitkisel gıdaları direk etkilediği gibi hayvansal gıdalar üzerinde de dolaylı yoldan da olsa önemli etkilere sahiptir. Örneğin bahar ve yaz aylarında dışarıda farklı otlarla beslenen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar kışın tahıl ürünleri ile beslenmekte bu durum hayvanlardan elde edilecek et ve süt ürünlerinin kalitesini direk etkilemektedir. Bunun yanı sıra hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleri yüzünden kanser riskinin artması insanları doğal gıdalar tüketmeye yönlendirmektedir. Doğal beslenme eğiliminde olan tüketiciler doğal yiyecek ve içeceklerin daha lezzetli olduğunu ve obezite ile mücadelede etkili olduğu yönünde hemfikirdir.

Peki kış aylarında ana ve ara öğünlerde nasıl bir beslenme planı izlemeliyiz ona bakalım.
Sabah Kahvaltısı

Kış olsun yaz olsun sabah kahvaltılarında diyet ya da normal kahvaltının ana teması çok fazla değişmez. Ancak yaz ve bahar mevsimlerindeki gibi bu öğüne ekleyeceğiniz domates, salatalık ve biber gibi bitkiler yerini kış aylarında şekersiz portakal suyu, marul, havuç, portakal gibi bitkisel ürünlere bırakabilir. Bunun yanında süt, yoğurt, yumurta gibi gıda maddelerini diyetisyeninizin size önerdiği ölçülerde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Diyete yardımcı olan kahvaltı öncesi ılık su tüketimi ise metabolizmaya sağladığı faydaların yanı sıra grip, soğuk algınlığı ve kuru öksürük gibi kış aylarında belirginlik gösteren rahatsızlıklar için son derece önemlidir.  Standart bir kış diyeti kahvaltısında; 

  • Bir dilim kadar kızartılmış ekmek ya da kepek ekmeği,
  • Bir adet haşlanmış yumurta,
  • Bir dilim beyaz peynir ve dört beş zeytin,

Bitkisel içeriklerle zenginleştirilmiş çay ve ya kahve (içeceklerde şeker kullanmamaya özen gösterin) tüketilebilir. Kahvaltınızı az miktarda ceviz ve ya fındık gibi besleyici yemişlerde zenginleştirerek, direnç kazanabilirsiniz. 
Öğle Yemeği

Kış aylarında yapılacak diyetlerde öğle yemeği için sebze çorbaları, suyla ya da odun ateşinde pişirilmiş kırmızı ve beyaz et, bol salata ile tüketilebilir. Yulaf ezmesi, yağsız süt ve yoğurtla bu öğünler zenginleştirilebilir.  Doyurucu olması bakımından ekmek tüketmek yerine yarım porsiyon pirinç ya da bulgur pilavı tüketilebilir. Burada önemli olan diyetin türü ve özel bir içeriğinin olup olmadığı ile alakalıdır.

Örneğin hamile diyeti, şeker hastalarına yönelik diyet ya da kalp rahatsızlığı olanlara uygulanan diyetlerde besin içerikleri ve oranları değişiklik gösterebilir. Sabah kahvaltısında olduğu gibi öğle yemeğinde de su tüketimi oldukça önemlidir. Öğle ve ikinde saatlerinde baş gösteren açlıkla başa çıkmak için su tüketimi çok faydalıdır. Diyet yaparken ya da normal beslenme dönemlerimizde tükettiğimiz su metabolizmanın çalışmasını, vücutta bulunan fazla yağ ve toksik maddelerin dışarıya atılmasını kolaylaştırmaktadır.

Akşam Yemeği

Kış diyeti akşam yemeği menünüzde baklagillere yer vermeniz hem diyete yardımcı olacak hem de direncinizi artıracaktır. Yaz mevsimine oranla kış aylarında daha hareketsiz kalırız. Bunun üzerine bir de diyet yapıyorsak özellikle akşam saatlerinde neler yediğimize ve saat kaça kadar yediğimize dikkat etmeliyiz. Günlük yaşamımızda ya da diyet esnasında gündüze oranla akşam saatlerinde daha az su tüketiriz. Yemek ve uyku arasındaki sürenin de kısa olacağını hesaba katacak olursak salata ve meyve ağırlıklı bir akşam yemeği daha ideal olacaktır.

Kış mevsiminde vücut direncini artıran turpgiller, turunçgiller, ıspanakgiller ve lifli gıdalar ara öğünlerde de tüketilebilir. Bu bitkileri doğal halleriyle tüketmek daha sağlıklıdır ancak posa haline getirebilir, suyunu sıkabilir ya da yemeklerinize katarak da değerlendirebilirsiniz. Örneğin bir porsiyon havuçlu pırasa limonla birlikte oldukça besleyici ve lezzetli olabilir.  Ya da ıspanağı yalnız tüketmekten hoşlanmıyorsanız, yoğurtla yiyebilir ya da yumurtayla kavurabilirsiniz. Böylece daha çekici hale getirerek, bu bitkilerden edineceğiniz besin öğelerinden mahrum kalmazsınız.

Yorum gönder