×

Gebelikte Yaşanan Rahatsızlıklar

Gebelikte Yaşanan Rahatsızlıklar

Sadece gebelik döneminde hormonlarınızın tetiklemesi sebebiyle bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bunların bazılarından bahsedecek olursak;

1. Gebelik Kolestazı

Karaciğer tarafından atılan ve safra kesesinde depolanan safra, vücudunuzun yağları bağırsaklarınızın emebileceği yağ asitlerine ayırmasına yardımcı olur. Kolestaz, safra kesesine normal safra akışını yavaşlatan, karaciğerde safra asitlerinin birikmesine neden olan ve bunun sonucunda kan dolaşımına dökülüp yoğun kaşıntıya neden olan bir durumdur.

Hamileyken, ellerinizde ve ayaklarınızda aşırı, yoğun bir kaşıntı hissederseniz, mutlaka doktorunuza görünün. Kolestaz -nadir fakat ciddi bir karaciğer hastalığı- nedeni olabilir.

Kolestaz, genellikle gebeliğin sonlarında, tipik olarak üçüncü trimesterde ortaya çıkan bir karaciğer hastalığıdır. 1000 gebelikte sadece 1 ila 2 gebelikte görülür. Durum, yenidoğanda komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, sizi etkileyebileceğini düşünüyorsanız semptomları tanımanız ve doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Kolestaza ne sebep olur?

  • Hormonal değişiklikler: Hamilelik sırasında ekstra östrojen (özellikle üçüncü trimesterde) safradaki kolesterol seviyelerini artırabilir ve safra kesesi kasılmalarını azaltabilir.
  • Gebelik diyabeti: Bu hastalık genellikle daha yüksek kolestaz riski ile ilişkilidir.
  • Genetik yatkınlık:  Eğer birinci dereceden bir aile üyesi hamilelik sırasında kolestaz geçirdiyse, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.
  • Safra kesesi taşları: Safra kesesinde safra dengesizliklerinden kaynaklanan küçük taş kütleleri olabilir. (hamile kadınlar ayrıca artan östrojen seviyeleri nedeniyle safra taşı riski altındadır).

Kolestaz, çoklu taşıyan kadınlarda ve daha önce karaciğer hasarı olanlarda daha yaygındır. Ve önceki bir hamilelikte kolestaz geçirdiyseniz, sonraki gebeliklerde de bu duruma sahip olma riskiniz daha yüksektir.

Hamilelik sırasında kolestazı önlemek mümkün olmasa da, doktorunuz karaciğerin düzgün çalışmasına ve safra asidi seviyelerini düşürmesine yardımcı olmak için topikal kaşıntı önleyici ilaçlar, losyonlar, kortikosteroidler ve ilaçlar gibi tedaviler önerebilir.

2.Gebelikte Eklampsi

Eklampsi, idrarda yüksek tansiyon, şişme ve protein ile karakterize bir durum olan kontrolsüz veya çözülmemiş preeklampsinin sonucudur. Preeklampsiden çok daha az yaygındır. İstatistiklere ulaşmak zor olsa da, en son veriler eklampsinin her 1.500 gebelikten tahmini birinde ortaya çıktığını göstermektedir.

Eklampsinin belirtileri nelerdir?

Nöbetler -genellikle doğum sırasında- eklampsinin en karakteristik semptomudur. Doğum sonrası nöbetler, genellikle doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde de ortaya çıkabilir. 

Tedavi edilmeyen preeklampsi olan kadınlar risk altındadır, ancak neyse ki, uygun tıbbi bakım alan çok az kadın, yönetilebilir preeklampsiden çok daha ciddi eklampsiye ilerleme kaydetmiştir. Bir kadının eklampsik hale geldiğinde hangi aşamada olduğuna bağlı olarak, bebeğin erken doğma riski olabilir, çünkü hemen doğum genellikle tek tedavi yöntemidir.

Doktorunuzla düzenli kontroller, preeklampsinin herhangi bir semptomunu algılamasına izin verecektir. Preeklampsi teşhisi konulursa, doktorunuz durumunuzun eklampsiye ilerlemediğinden emin olmak için sizi (ve tansiyonunuzu) yakından takip edecektir.

3. Gebelikte Koryoamniyonit

İntraamniyotik enfeksiyon olarak da adlandırılan koryoamniyonit, bebeğinizi, plasentayı veya göbek kordonunu çevreleyen ve koruyan amniyotik zarların veya sıvının bakteriyel enfeksiyonudur. E. coli gibi yaygın bakterilerden veya  grup B streptokoklardan kaynaklanır. Gebeliklerin yüzde iki ila beşinde görülür.

Membranın erken yırtılması yaşayan kadınlar, koryoamniyonit için yüksek risk altındadır çünkü bakteriler yırtıldıktan sonra amniyotik keseye girebilir, çünkü daha uzun süre çalışan kadınlar gibi.

Gebelikte Yaşanan Rahatsızlıklar

Gebelikte Koryoamniyonit Semptomları Nelerdir?

Koryoamniyonit semptomları arasında ateş, hem sizde hem de bebeğinizde artan kalp atış hızı, hassas, ağrılı bir rahim ve sızıntı yapan, kötü kokulu amniyotik sıvı yer alabilir. Membranlarınız tam olarak yırtılmamışsa ancak doktorunuz koryoamniyonitten şüpheleniyorsa, test için amniyotik sıvıyı çıkarmak için bir amniyosentez önerebilir.

Amniyotik zarların ve sıvının enfeksiyonu erken doğumla ilişkilendirilmiştir , bu nedenle endişelenmek için bazı nedenler vardır. Bebek ayrıca enfeksiyon riski altındadır.

4.Gebelik Diyabeti

İnsülin, vücudun yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen ve vücudun şekeri enerjiye çevirmesine yardımcı olan pankreasta üretilen bir hormondur. Gebelik diyabeti, plasentadaki hormonların insülini bloke ederek vücudun gebeliğin artan kan şekerini etkili bir şekilde düzenlemesini engellemesidir. Bu, vücudunuzdaki sinirlere, kan damarlarına ve organlara zarar verebilecek hiperglisemiye (veya kanda yüksek şeker seviyelerine) neden olur.

Gebelik diyabeti genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında başlar.

Gebelik diyabeti için en çok kim risk altındadır?

  • Fazla kilo; 30 veya daha fazla vücut kitle indeksine sahip olmak, gebelik diyabeti için en yaygın risk faktörlerinden biridir, çünkü fazla kilo insülinin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutma kabiliyetini etkiler.
  • Daha yüksek düzeyde karın yağı; Hamileliğin ilk üç ayında daha yüksek karın yağına sahip kadınların daha  sonra gebelik diyabeti teşhisi konma olasılığının daha yüksek olabileceğini buldu.
  • Yaş; Doktorlar, 35 yaşın üzerindeki kadınların GDM geliştirme riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir. 
  • Aile geçmişi; Ailede diyabet varsa, GDM riski daha yüksek olabilir. Afrikalı-Amerikalı, Hispanik, Asyalı veya Kızılderili kadınların da istatistiksel olarak GDM teşhisi alma olasılığı daha yüksektir.
  • Kişisel bir GDM geçmişi; Önceki bir hamilelik sırasında gebelik diyabeti yaşadıysanız, araştırmalar sonraki bir hamilelikte tekrar olma olasılığınızın daha yüksek olduğunu göstermektedir.
  • Pre-diyabet teşhisi;  Kan şekeri seviyeleriniz hamilelikten önce biraz yükselirse, GDM riski daha yüksek olabilir.
  • Yatak istirahati; Bazı araştırmalar, yatak istirahatinde hareketsiz olduğunuz için, daha fazla hamilelik ağırlığı alma ve dolayısıyla GDM geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Gestasyonel diyabetin belirtileri nelerdir?

Gestasyonel diyabeti olan kadınların çoğunda hiçbir belirti görülmez, ancak birkaçı yaşayabilir:

  • Olağandışı susuzluk
  • Büyük miktarlarda sık idrara çıkma (gebeliğin erken dönemlerinde sıklıkla görülen ancak genellikle hafif idrara çıkma durumundan farklıdır)
  • Yorgunluk (normal hamilelik yorgunluğundan ayırt etmek zor olabilir)
  • İdrarda şeker (rutin bir pratisyen ziyaretinde tespit edilir)

GDM tedavi edilmezse ve bir annenin ve bebeğin kanında aşırı şeker dolaşırsa, hem anne hem de bebek için potansiyel sorunlar ciddidir. Kontrolsüz GDM’ye sahip kadınlar, çok büyük bir bebeğe (makrozomi adı verilen bir durum) sahip olma riski altındadır , bu da doğumu zorlaştırır ve sezaryen olasılığını artırır.

Gebelik diyabeti için tek risk faktörünüz, hastalığın aile öyküsü ve / veya ileri anne yaşıysa, durumu geliştirme şansınızı önlemek için yapabileceğiniz başka bir şey olmayabilir. Ancak fazla kiloluysanız, dengeli beslenmeyin veya rutin olarak egzersiz yapmayın, birkaç sağlıklı alışkanlık benimsemek büyük bir fark yaratabilir.

Neyse ki, kan şekeri seviyenizi dikkatlice kontrol ederek, hamilelikte diyabetle ilişkili potansiyel risklerin neredeyse tamamını ortadan kaldırabilirsiniz.

Diyet ve egzersiz genellikle gebelik diyabetini kontrol etmek için yeterlidir. Ancak yeterli gelmediği durumda, doktorunuz onu kontrol etmek için ek insülin almanızı önerebilir.

Doktorunuz, bebeğinizin kalp atış hızının ve hareketlerinin normal olduğundan emin olmak için, üçüncü trimesterinizde stres içermeyen testler de dahil olmak üzere ek fetal izleme önerebilir.

Yorum gönder