×

Erken Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken 11 Belirti

Erken Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken 11 Belirti

Gebelik testinde çift çizgiyi görmeden ve rahminizde bir bebeğiniz olduğundan emin olmadan önce, bazı belirtiler size hamile olduğunuzun sinyalini verebilir. Ancak bu erken hamilelik belirtilerinin çoğu, adet öncesi dönemin belirtileriyle de benzerlik gösterir. 

Dikkat edilmesi gereken 11 belirti ; 

1. Geciken Adet Dönemi

Bir adet dönemini kaçırdıysanız (özellikle dönemleriniz genellikle saat gibi ilerliyorsa), muhtemelen hamilelikten şüpheleniyorsunuz ve bunun iyi bir nedeni var. Geciken adet dönemi, tüm anne adaylarının yaşadığı bir erken gebelik belirtisidir!

Bazı kadınlar, hamile kaldıktan sonra alışılmadık derecede kısa veya hafif bir dönem geçirir. Aslında genellikle  implantasyon (yerleşme) kanamasıdır, ancak son adet döneminizle karıştırılabilir. Yani ilk başta adetinizi kaçırdığınızı fark etmeyebilirsiniz.

2. Yorgunluk

Her gün biraz daha ağır olan bir sırt çantanızı taşırken eğitim almadan bir dağa tırmandığınızı hayal edin. Kısaca hamilelik budur!

Başka bir deyişle, zor bir iştir, bu yüzden  yorgunluk,  hemen hemen her anne adayında görülebilecek erken bir gebelik belirtisidir.

Hamile kaldığınızda, bebeğiniz için yaşam destek sistemi olan plasenta oluşturmak için büyük miktarda enerji harcanır. Bu durum gebe kaldıktan kısa bir süre sonra hamilelik yorgunluğuna neden olabilir.

3. Koku hassasiyeti

Daha önce buruna hafif gelen kokuları sonrasında daha güçlü ve hoş olmayan hale getiren bir erken gebelik semptomudur. Pek çok anne adayının bildirdiğine göre hamileliğin ilk belirtilerinden biridir.

4. Sabah bulantısı veya kusma

Sabah bulantısı olarak bilinen bu belirti, mide bulantısı hissi günün herhangi bir saatinde gelebilir ve tipik olarak yaklaşık 6 haftalık hamileyken başlar, ancak değişebilir ve daha erken ortaya çıkabilir.

Hormonlar,  esas olarak artan progesteron seviyeleri (östrojen ve hCG de biraz etkisi olabilir), midenin daha yavaş boşalmasına neden olabilir ve bu da deniz tutmasına benzeyen bu erken gebelik semptomuna neden olabilir.

5. Yiyecek isteğinin azalması

Ekstra hassas burnunuz, hamileliğin başka bir erken belirtisinden birine sebep olabilir. Normalde sevdiğiniz belirli yiyeceklerin düşüncesi, görmesi hatta kokusu bile bu dönemde size hoş gelmeyebilir.

Bu belirti, hamileliğin çok erken belirtilerinden biri olmasa da, ilk trimesterde ortaya çıkma eğilimindedir. Endişelenmeyin: Hamileliğin bu erken belirtisi, genellikle ikinci üç aylık dönemde geçer. (2. trimester)

6. Ruh hali

Hamilelikle ilgili hormonal değişiklilerden kaynaklanan bir diğer hamilelik belirtisi de ruh hali değişimidir. Hamileliğinizin 4. haftasında PMS tarzı bir karamsarlık hissedebilirsiniz; Daha sonra ilk üç aylık dönemde ve genellikle gebeliğin geri kalanında, bir dakika ayakta ve endişeli veya ertesi gün bunalımda olabilirsiniz.

Hamilelik hormonlarının çalkalanmasının yanı sıra, hayatınız büyük bir şekilde değişmek üzeredir. Bu nedenle ruh halinizin altüst olması tamamen normaldir. Kendinize bir mola vermek, iyi yemek yemek, yeterince uyumak ve kendinizi şımartmak için elinizden geleni yapın. Derin nefesler! Her şey yoluna girecek.

7. Göğüslerdeki değişiklikler

Hassas, şişmiş göğüsler ve koyulaşan, engebeli areolalar,  hamileliğin erken dönemlerinde yaşayabileceğiniz meme değişiklikleri arasındadır. Bu erken gebelik belirtisi östrojen ve progesteron hormonlarından kaynaklanır. Göğüs hassasiyeti, vücudunuzun süt yapımı hazırlığının bir parçası olduğu için kazançlı bir ağrıdır.

Areolalarınız (meme uçlarınızın etrafındaki daireler) koyulaşabilir ve çapı artabilir. Ayrıca areolalarınızda boyut ve sayı olarak büyüyen küçük çıkıntıları da fark etmeye başlayacaksınız. 

8. Sık idrara çıkma

Gebe kaldıktan iki ila üç hafta sonra küçük tuvalet ihtiyacının arttığını fark edebilirsiniz . Bu yeni tuvalete gitme zorunluluğu hissi genellikle gebe kaldıktan iki ila üç hafta sonra ortaya çıkar. Böbreklerinize kan akışını artıran ve vücudunuzdan atıkların daha verimli bir şekilde atılmalarına yardımcı olan hamilelik hormonu hCG’den kaynaklanır.

Büyüyen rahminiz de mesanenize biraz baskı yapmaya başlıyor, idrar için daha az yer bırakıyor ve daha sık tuvalete gitmenizi sağlıyor.

9. Şişkinlik

Kotlarınızı iliklemekte sorun mu yaşıyorsunuz? Erken  gebelik şişkinliğini adet öncesi şişkinlikten ayırt etmek zordur, ancak birçok kadının gebe kaldıktan hemen sonra hissettiği erken bir hamilelik belirtisidir. 

Ne yazık ki, şişkinliğe genellikle kabızlık eşlik eder . Diyetinizde doğru miktarda lif almak, düzenli kalmanıza yardımcı olabilir.

10. Yükselen bazal vücut ısısı

İlk sabah sıcaklığınızı izlemek için özel bir bazal vücut termometresi kullanıyorsanız  , gebe kaldığınızda yaklaşık 1 derece yükseldiğini ve hamileliğiniz boyunca yüksek kaldığını fark edebilirsiniz.

Kusursuz bir erken hamilelik belirtisi olmasa da (sıcaklığınızın yükselmesinin başka nedenleri de vardır), size büyük haberi önceden haber verebilir.

11. İmplantasyon (yerleşme) kanaması

Yeni annelerin yüzde 30 kadarı için, adetinizin beklemeden önce  (gebe kaldıktan yaklaşık altı ila 12 gün sonra) hafif lekelenme veya implantasyon kanaması bazen bir embriyonun rahim duvarına kendini yerleştirdiğini gösteren erken bir gebelik belirtisidir.  Buna adet benzeri kramplar eşlik edebilir.

Hamilelik belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkabilir?

Hamileliğin çok erken belirtileri mesela kokuya ve hassas göğüslere karşı hassasiyet gibi, gebe kaldıktan birkaç gün sonra, adetinizi gecikmeden önce ortaya çıkabilir. Diğer bir belirti olan ekelenme şeklinde belirti sperm yumurtayla buluştuktan yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkabilir. İdrar sıklığı tarzı erken gebelik belirtileri ise genellikle gebe kaldıktan yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıkar.

Bununla birlikte, erken gebelik semptomları her kadında farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Bazıları hamileliklerinin birkaç haftasına kadar bu belirtilerin çok azını (varsa) yaşar.

Pek çok kadın hiçbir zaman erken gebelik belirtileri hissetmese de, hepsini yaşayanlar olduğu gibi sadece birkaç belirtiyi yaşayanlar da olabilir. Adetiniz geciktiyse ve yorgunluk, sabah bulantısı, lekelenme ve göğüslerde hassasiyet yaşıyorsanız kendinize bir ev tipi hamilelik testi yaptırmak isteyebilir ve ardından bunu doğrulamak için bir kan testi için doktora uğrayabilirsiniz. 

Hangi semptomlara sahip olursanız olun, hamile olduğunuzdan emin olmanın tek yolu Kadın Doğum Doktorunuzdan randevu almaktır.

Erken gebelik belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, en baştan mümkün olan en iyi bakımı alabilmeniz için kadın doğum uzmanı ziyaretinizi olabildiğince erken planladığınızdan emin olun. Ve bir bebek bekliyorsanız, tebrikler! Bir ömür boyu sürecek bir yolculuğa çıkıyorsunuz.

Yorum gönder