×

Doğumunuzun Yaklaştığını Gösteren 10 Doğum İşareti

Doğumunuzun Yaklaştığını Gösteren 10 Doğum İşareti

Hamile bir kadın, doğum sancısını nasıl hissedeceğini, ne kadar süreceğini ve bunun gerçek mi yoksa sadece yalancı sancı mı olduğunu nasıl anlayacağını merak eder.

Her doğum farklı olduğu için tüm bu soruların yanıtlarını tahmin etmek zordur, ancak doğumun ne olduğunu ve hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek, bebeğinizle tanışmanın neredeyse zamanının geldiğine dair ipuçları sağlamaya yardımcı olacaktır!

Doğum nedir?

Doğum, rahim kasılmaları ile başlayıp bebeğin dünyaya gelmesi ile biten bir süreçtir.

Pek çok hamile anne gibiyseniz, muhtemelen doğum sancıları içinde olduğunuzdan nasıl emin olacağınızı merak ediyorsunuzdur. Bebeğinizin yolda olduğunu söyleyen 10 doğum belirtisine dikkat edin:

  • Bebek aşağı iner.
  • Serviks (rahim ağzı) genişler.
  • Kramplar ve sırt ağrısı yaşanmaya başlanır.
  • Eklemleriniz gevşer.
  • İshal
  • Kilo alımı durur.
  • Yorgunluk ve yuvalama içgüdüsü
  • Vajinal akıntı renk ve kıvam değiştirir.
  • Daha güçlü ve daha sık kasılmalar
  • Suyunuzun gelmesi

Doğum öncesi: Doğumdan bir saat/bir ay veya daha fazla süre önce

1. Bebeğiniz aşağı iner

İlk kez anne iseniz, bebeğiniz doğum başlamadan birkaç hafta önce tipik olarak düşmeye veya pelvisinize inmeye başlar (genellikle yaklaşık iki ila dört hafta önce, ancak değişebilir).

Sonraki doğumlarda, bu bebeğin pelvise inme durumu, gerçekten doğuma girene kadar çoğu zaman gerçekleşmez. Bebeğiniz ideal olarak başı aşağı olacak şekilde çıkışını yapacak pozisyona geliyor.

Bu noktaya kadar olduğundan daha fazla yürüdüğünüzü hissedebilirsiniz ve muhtemelen birinci trimesterde yaptığınız gibi sık sık tuvalet molaları veriyor olabilirsiniz çünkü bebeğin kafası artık mesanenize bastırıyor.

İyi haber şu ki, bebeğiniz ciğerlerinizden uzaklaştığı için biraz daha fazla nefes almanız kolaylaştı.

2. Serviksiniz genişler

Rahim ağzınız da doğuma hazırlanmaya başlıyor: Doğumdan günler veya haftalar önce rahim ağzınız genişlemeye (açılmaya) ve incelmeye başlar. Hamileliğinizin son dönemlerindeki haftalık kontrollerinizde, doktorunuz  dahili bir muayene yoluyla genişleme ve incelmeyi ölçebilir ve izleyebilir.

Ancak herkes farklı şekilde ilerler, bu nedenle yavaşça genişliyorsanız veya henüz genişlemiyorsanız cesaretiniz kırılmasın.

3. Daha fazla kramp ve artan sırt ağrısı hissedersiniz

Özellikle bu ilk hamileliğiniz değilse, doğum yaklaşırken belinizde ve kasıklarınızda bir miktar kramp ve ağrı hissedebilirsiniz. Kaslarınız ve eklemleriniz doğuma hazırlanırken gerilir ve hareket eder.

4. Eklemleriniz gevşer

Hamileliğiniz boyunca eklemleriniz doğumu kolaylaştırıcı bir şekilde gevşemeye başlamıştır.

Doğuma başlamadan önce, vücudunuzun her tarafındaki eklemlerin biraz daha az gergin ve daha rahat hissettiğini fark edebilirsiniz. Bu, bebeğinizin dünyaya gelmesi için doğumunuzu rahat bir şekilde gerçekleştirebilmede etkili olan pelvis açıklığını sağlar.

5. İshal

Tıpkı rahimdeki kasların doğum hazırlığı için gevşemesi gibi, vücudunuzdaki diğer kaslar da -rektum kasları dahil- gevşemeye başlamıştır. Bu durum ishale, hamileliğinizin diğer zamanlarda yaşamış olabileceğiniz en sinir bozucu doğum semptomuna yol açabilir.

Can sıkıcı olsa da, tamamen normaldir. 

6. Kilo alımının durması veya kilo verilmesi

Kilo alımı genellikle hamileliğin en sonunda düzelir. Bazı anne adayları birkaç kilo bile verir.

Bu normaldir ve bebeğinizin doğum ağırlığını etkilemez. Hala iyisiniz, ancak daha düşük amniyotik sıvı seviyeleri, daha fazla banyo molası ve hatta artan aktivite nedeniyle kilo almıyorsunuz.

7. Yorgunluk ve yuvalama içgüdüsü

Bir dakika, bu üçüncü üç aylık dönem mi yoksa birinci mi? Aktif mesane ve yorgunluk arasında, bazen zamanda geriye yolculuk yaptığınızı hissedebilirsiniz.

Bu süper büyüklükteki göbek, sıkıştırılmış mesaneniz ve diğer organlarınızla birlikte, gebeliğin son günleri ve haftalarında iyi bir gece uykusunu haliyle zorlaştırabilir. Öyleyse, mümkünse bu yastıkları üst üste koyun ve bol bol uyumaya çalışın.

Bazı anneler, bebeklerinin doğum günü yaklaşırken (yuvalama içgüdüsü olarak da bilinir) bir enerji patlaması yaşar ve görünürdeki her şeyi temizleme ve düzenleme dürtüsüne karşı koyamaz. Aşırıya kaçmadığınız sürece bunda da sorun yok!

Doğumun ilk belirtileri: doğumun başlamasından önceki günler ve saatler

8. Mukus tıkacınızı kaybedersiniz ve vajinal akıntınız renk ve kıvam değiştirir

Dış dünyadan rahminizi kapatan mantar olan mukus tıkacınızın kaybını fark edebilirsiniz. Büyük bir parça halinde (burnunuzdaki mukusa benzer) veya çok sayıda küçük parça da çıkabilir. Dolayısıyla farkedilmeme durumu da olabilir. Kimi kadınlarda mukus tıkacı doğum gelmeden çıkmaz.

Doğumdan önceki son günlerde, muhtemelen artmış ve/veya kalınlaşmış vajinal akıntı görülür. Bu kalınlaşmış, pembemsi akıntıya nişan denir ve doğumun yakın olduğunun iyi bir göstergesidir.

Ancak 3 ila 4 santimetrelik açılma verya kasılmalar olmadıysa doğum birkaç gün sonraya kalabilir.

9. Daha güçlü, daha sık kasılmalar

Kasılmalar, doğumun erken bir işaretidir. Ancak doğumdan haftalar ve hatta aylar önce Braxton Hicks kasılmalarını (veya “yalancı doğum ağrıları”) yaşayabilirsiniz .

Gerçek ve yalancı doğum kasılmaları arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Gerçek doğum belirtilerinden şöyle bahsedebiliriz:

  • Yalancı doğum sancısı ağrıdan ziyade daha çok rahatsızlık hissi verir, fakat gerçek doğum sancısı ağır bir şekilde ağrı verir.
  • Pozisyon değiştirdiğinizde yalancı doğum sancısı geçer , fakat gerçek doğum sancısı geçmez.
  • Gerçek doğum sancısı zaman geçtikçe daha çok ilerler ve ağrı hissi artar. Genellikle düzenlidir. Doğum yaklaştıkça ağrı ve kasılma yoğunluğu artarak ilerler. Kasılma frekansı her zaman düzenli olmasa da kademeli olarak artar. Braxton Hicks kasılmaları düzensizdir. Kasılmalar yoğunlaşmadan gelir ve gider.
  • Gerçek kasılmalarda, güçlü adet krampları, mide rahatsızlığı ve düşük karın basıncı hissedilebilir. Ağrı karnın alt kısmında veya hem bu bölgede hemde bu bölgenin sırt hizasında olup bacaklara yayılabilir. 

Ağrının yeri gerçek ve yalancı kasılmaların bir göstergesi olarak gösterilemez. Braxton Hicks kasılmalarında da aynı bölgelerde ağrılar hissedilebilir. 

10. Suyunuzun gelmesi

Suyun gelmesi aslında çoğu kadının yaşadığı son doğum belirtilerinden biridir. Fakat doğumların yalnızca yaklaşık yüzde 15’inde veya daha azında gerçekleşir. Dolayısıyla bu durum, doğumun başladığının açık, kesin bir işareti olarak görülmemelidir.

Kesinlikle yaşanması gerekemese de suyun gelmesi doğum belirtisi sayılabilir. Artık strese girmemeli ve olabildiğince sakin kalmaya çalışmalısınız. Bu saatten sonra sık sık doktorunuzla ve ebenizle iletişim halinde olup bu  durumla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Doğuma mı giriyorum? Doktoru aramalı mıyım?

Doğuma gireceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuz muhtemelen doğum tarihiniz yaklaştığında ve düzenli kasılmalar yaşadığınızı düşündüğünüzde ne yapmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunmuştur (örn. “Sancıların 5 dk aralıklı ve düzenliyse en az bir saat içinde beni ara “).

Doğum kasılmaları tam olarak düzenli aralıklı olmasa da, oldukça tutarlı, daha acı verici ve daha uzun hale geliyorlarsa (genellikle her biri yaklaşık 30 ila 70 saniye), doktorunuza danışmanın zamanı geldi.

Doktorunuzu çalışma saatleri dışında da aramaktan çekinmenize veya endişelenmenize gerek yoktur. Doktorunuz da doğumun zamansız bir olay olduğunun bilincindedir ve sizin ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki durumlarda daima doktorunuzu veya ebenizi aramalısınız:

  • Herhangi bir kanama veya parlak kırmızı akıntı yaşamanız durumunda(kahverengi veya pembemsi değil)
  • Suyunuz geldiğinde – özellikle sıvı yeşil veya kahverengi görünüyorsa. Bu, mekonyumun veya bebeğinizin ilk dışkısının mevcut olduğunun bir işareti olabilir ve bebeğiniz doğum sırasında yutarsa tehlikeli olabilir.
  • Bulanık veya çift görme, şiddetli baş ağrısı veya ani şişlik yaşarsınız. Bunların hepsi , gebeliğin neden olduğu yüksek tansiyon ile karakterize edilen ve tıbbi müdahale gerektiren preeklampsi semptomları olabilir .

Doğumu başlatmaya ve kolaylaştırmaya yardımcı olacak bazı yöntemler

Henüz doğum yapmadınız… Ama işleri ilerletmek için sabırsızlanıyor musunuz? Yürümek, cinsel ilişki, baharatlı yiyecekler ve akupunktur da dahil olmak üzere evde kendi kendinize deneyebileceğiniz doğumu başlatmaya yardımcı olabilecek birkaç doğal numara vardır.

Unutmamalı ki, bu yöntemlerden herhangi birini destekleyecek çok fazla araştırma yoktur. Doğumunuzu hızlandırmak için herhangi bir şey denemeden önce her zaman önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Ne olursa olsun, artık doğumunuz yakın. Bu yüzden, tam teşekküllü bir ebeveyn olmadan önce bu son günlerin ve haftalardaki sakinliğin tadını çıkarmaya çalışın!

Yorum gönder