×

Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkma Sebepleri

Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkma Sebepleri

Diş Gıcırdatma ile Çene Sıkma Sebebi,  Sorunu ve Tedavisi

İstemsiz olarak genellikle uyku esnasında ortaya çıkan çene sıkma ve diş gıcırdatmanın kökeninde, psikolojik sebepler yatar. Şiddetli depresyona neden olan ani kayıplar veya peş peşe gelen olumsuzluklar, kişinin zamanla kendi bedenini kontrol edememesine neden olur. Fakat çene sıkma veya diş gıcırdatma sorunu için, psikologdan yardım alan az sayıda insan mevcuttur. Genellikle diş doktoruna başvurulur.

Bruksizm adı verilen istemsiz çene sıkma, uzun süre tedavi edilmediğinde; çene ve diş yapısı ile birlikte yüz şeklinin bozulmasına neden olur. Çene bölgesinde meydana gelen genişleme, yüzü daha köşeli bir hale getirir.

Uykuda istemsiz çene sıkma ve diş gıcırdatmanın; baş, boyun ve sırt ağrılarına neden olduğu, uyku kalitesini düşürdüğü, kişiyi yorgun ve halsiz bıraktığı, diş yapısını bozduğu bilinmektedir. Bu sebeple çene, boyun ve diş kaslarında kalıcı etki bırakmadan önce tedavi yollarının aranması önerilir. Erken dönemde tedavi kalıcı hasar oluşumunu önleyecektir.

Çene Sıkmaya Botokslu Çözüm

Yüz bölgesinde kırışma ve yaşlı görünmeye neden olan birçok sorunu ortadan kaldıran botoks, istemsiz çene sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizmde de oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Çeneyi sıkmaya yarayan küçük kas gurubuna yapılan ufak bir dolgu işlemi, sorunun birkaç ay ortadan kalkmasını sağlar.

Çene sıkma ve diş gıcırdatma sorununa çözüm amaçlı çene kaslarına yapılan işlem, kişinin çiğneme veya konuşmasını asla engellemez. Fakat çene kaslarına yapılan botoks işleminin, uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir.Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkma Sebepleri

İşlem başarılı şekilde tamamlandığında, çene bölgesini aşırı sıkmaya bağlı oluşan kare yüz, tekrar eski haline dönüşmektedir. Gece daha verimli bir uyku daha dinlenmiş bir beden vadeden bir işlemdir.

Çene kaslarına yapılan botoks ne kadar süreyle etkili olur?

Bilindiği gibi, botoks işlemi geçici bir işlemdir. İstemsiz çene sıkmayı önlemek için, belli aralıklar ile tekrar edilmesi önerilir. Çene kaslarına yapılan ve çene sıkma ve diş gıcırdatmayı önleme amacı güden botoks işleminin, 6-8 aylık periyotlarda tekrarlanması gerekir.

Fakat yan etkisi bulunmayan ve güvenle kullanılan bir işlem olarak, günümüzde sıkça tercih edilmektedir.

Yorum gönder