×

Adet Gecikmesinin 10 Sebebi

Adet Gecikmesinin 10 Sebebi

Adet Gecikmesinin Sebebi yazısını yalnızca bilgi edinme emelli kullanınız ve sıhhat meseleleriniz için zaman kaybetmeden doktorunuza veyahut en yakın sıhhat kuruluşuna müracaatınız.

Adetiniz geciktiğinde, bunun nedenlerini bilmek çok ehemmiyetlidir.

Gebe kalmaya çalışmıyorsanız, hiçbir şey sizi, adetinizin gecikmesi kadar korkutamaz. Ve adetiniz geciktiğinde aklınıza hemen gebe miyim suali gelir.

Peki adetinizin gecikmesinin tek sebebi gebelik midir? İşte adet olmamanızın veyahut gecikmesinin en sık görülen 10 sebebi:

1. Stres adeti geciktirir

Stres hayatınızdaki bir hayli şeyi etkileyebilir ve buna adet düzeniniz de dahildir. Bazen o kadar çok stres ve gerginlik yaşarız ki vücudumuz GnRH isimi verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) düzeyini azaltır.

Bu hormonun azalması yumurtlamamaya ya da adet olmamaya kapı aralar. Yine daha önceki düzeninize dönebilmeniz için deşarj olmanız ve gevşemeniz gerekir. Bu vaziyette, doktorunuzla konuşmak ve stresinizi azaltmak için beraber çalışmak yararlı olacaktır.

2. Hastalık adeti geciktirir 

Geçirdiğiniz ani, kısa ya da uzun müddetli bir hastalık, adetinizin gecikmesine kapı aralayabilir. Bu vaziyet çoklukla geçicidir. Hastalığınız iyileştikten sonra, adetleriniz eski düzenine girecektir.

3. Günlük programınızdaki değişimler adeti geciktirir

Rutin ve düzenli programınızda farklık yapmak, biyolojik saatinizi etkileyebilir. Adetinizin gecikmesinin nedeni, çok uzun saatlerinizi iş yerinde geçirerek, uykusuz kalmanız olabilir.

4. Kullandığınız ilaçlar adeti geciktirir

Yeni ve değişik bir ilaç kullanmaya başlamanız, adetinizin gecikmesine ya da gelmemesine kapı aralayabilir. Doktorunuzla kullandığınız ilaçların bu yan tesiri hakkında konuşun. Bu, kimi doğum kontrol yollarında sık görülen bir durumdur.

5. Fazla kilolu olmak adeti geciktirir

Çok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir veyahut tamamiyle durmasına yol açabilir.

Bir hayli kadın biraz kilo verdiklerinde normal döngülerine ve doğurganlıklarına geri döner.

6. Fazla zayıf olmak adeti geciktirir

Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz veyahut adet döngünüz tamamiyle durabilir. Bu vaziyete amenore isimi verilir. Çoğunlukla biraz kilo almak adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlar.

Bu vaziyet, aşırı derecede spor yapan veyahut profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.

7. Yanlış hesaplama adeti geciktirir

Adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterebilir. Vasati adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız vakitlerde sadece yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne vakit yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay izleyebilirsiniz.

8. Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi) adeti geciktirir

Perimenopoz, üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen isimdir. Bu dönemde adetiniz daha az veyahut daha çok gelebilir veya daha sık veyahut daha seyrek adet olabilirsiniz. Şayet gebe kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol metodu kullanmaya devam etmenizde yarar vardır. Zira bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.

9. Menopoz adeti geciktirir

Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza naturel bir şekilde girebilirsiniz. Ancak bu vaziyet, hiserektomi (rahmin alınması) gibi cerrahi olarak veyahut kemoterapi gibi kimyevi yollarla da gerçekleşmiş olabilir.

10. Hamilelik adeti geciktirir

Nihayet! Evet, adetinizin gecikmesinin sebebi hamile kalmış olmanız olabilir. Kolay bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Gebeliğin öğrenilmesi için yapılan idrar ve kan testleri vücudunuzda hCG hormonu (gebelik hormonu) olup olmadığını kontrol eder.

Adet geciktikten sonra ne yapılmalı?

Şayet gebeyseniz hemen doktorunuzu veyahut ebenizi arayıp bir doğum öncesi (prenatal) randevusu almalısınız.

Sizi muayenehaneye çağırmaları biraz vakit alabileceğinden, onları hemen aramanız sizin için yararlı olacaktır.

Gebelik testiniz negatif çıktıysa, bir hayli test bir hafta bekleyip yine gebelik testi yapmanızı tavsiye eder. İkinci test de negatifse ve neden adetinizin geciktiği ile ilgili bir fikriniz yoksa fiziksel kontrol için hemen doktorunuzu arayın.

Doktorunuz size birkaç kan testi yapabilir veyahut bazen gecikmiş adetin gelmesine yardımcı olan bir ilaç verebilir.

Yorum gönder