×

Zehirli Besin Gurupları

Zehirli Besin Gurupları

Zehirlenme Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?

Tüketilen her besin vücuda fayda sağlamaz. Bazı besinler vücutta alerjiye neden olur. Kimi besinlerde zehirlenme ve ölümlere neden olur. Ülkemizde özellikle mantar zehirlenmesine çok sık rastlanır. Mantarların death cap, fools mushrom ve autumn skulcup türleri zehirlidir.

 Zehirli Besin Gurupları

Faydalı bir meyve olan çileğin çekirdeği alkolid içerir. Özellikle defne türü çilekler zehirlidir. Alkolid vücut için tehlikeli bir zehirdir. Zehirlenmelerde kişide mide bulantısı ve kusma görülür. Zehirlenen kişilerde karın ağrısı ve susuzluk şikayetleri çok sık görülür. Ağızda yoğun bir yanma hissi ortaya çıkar. Mide bozulması, sayıklama, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Japonya’da çok fazla tüketilen balon balığı zehirli balık türlerindendir. Balığın derisi insanı felç eden toksinlerle doludur. Bu balığı ancak usta aşcılar pişirmesi önerilir. Karayip bölgesinde yetişen acke meyvesi de zehirli besin guruplarındandır. Protein açısından zengin olan olan acke meyvesi olgunlaşmadan yenirse karaciğer organında fazla glikoz salgılayarak zehirlenmeye neden olur.

Ruhbarp yaprakları zehirlidir. Bitkinin kök ve gövdesi yenir. Bitkinin özellikle yaprakları yenir. Yaprakta yer alan zehirli toksinler solunum yollarını tıkar. Solunum yolları tıkanan kişi komaya girer. Bu durum böbrek yetmezliğini tetikler. Yer fıstığı alerjik reaksiyona neden olur. Vücuda anafilaksi verir. Meyvelerin çekirdekleri siyanür içerir. Siyanür zehirlenmeye neden olur. Baş dönemesi ve mide bulantısı ile zehirlenme belirtisi ortaya çıkar. Zehirlenmeler böbrek yetmezliği, kalp hızında artış ve komaya neden olur. Kişinin solunum sistemi deve dışı kalarak ölüme neden olur.

Yorum gönder