×

Sigara anne karnında bebeği nasıl etkiler ?

Sigara anne karnında bebeği nasıl etkiler ?

Hamilelik sırasında sigara içilmesinin bebeğe olan etkilerinin nasıl gerçekleştiği çoğu kişi tarafından bilinmez. Sigara içen çoğu kimse aslında kendi sağlıkları açısından yapılan uyarılara da kulak asmaz. Çünkü, sigara tiryakilerinin çoğu sağlıklı görünmektedir ve sigara içen herkes söylendiği gibi akciğer kanseri olmamaktadır.

Sigaranın vücutta yarattığı etkiler hemen ortaya çıkmadığı için, pek de umursanmaz. Ama kendi sağlığını umursamayan sigara tiryakileri, bebeğinin sağlığını düşünmelidir.

Sigara bebekte ne gibi sorunlara yol açar ?

Hamilelik sırasında sigara içmek bebeğiniz doğum öncesi, anne karnındaki dönemde etkilediği gibi, doğumdan sonra da etkiler. Sigara dumanı ile alınan tüm kimyasal maddeler, kan dolaşımı ile bebeğe de ulaşır. Bunların başında, bağımlılık yapıcı nikotin, karbonmonoksit ve birçok zehir bulunur. Bunlar bebeği aşağıdaki şekillerde zarar verir:

Düşük riski: Hamilelikler düşükle sonlanabilir ve bebek kaybedilir.

Ölüm riski: Bebek anne karnında ölebilir.

Erken doğum riski: Bebek erken doğabilir.

Bebeğin oksijensiz kalma riski: Sigara dumanı nedeniyle hem anne hem bebeğin kan dolaşımında daha az oksijen bulunur. Bebeğe daha az oksijen gittiği için, bebeğin kalbi daha hızlı atmaya başlar.

Gelişme geriliği: Bebeğin anne karnındaki gelişimi geri kalır ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya gelir. İçilen sigara miktarı ile orantılı olarak, bebeğin doğum ağırlığı da azalır. Düşük doğum ağırlığı gelişme geriliğinin de göstergesidir.

Solunum sistemi problemleri: Akciğerler de tam olarak gelişmediği için, doğumdan sonraki ilk günlerde tam olarak fonksiyon gösteremeyebilir ve çeşitli solunum problemleri ile karşılaşılabilir. Sigara içen annelerin bebeklerinde solunum problemleri görülme riski fazladır. Astım bu problemlerden biridir ve çocuğu hayatı boyunca etkileyebilir.

Kalp problemleri: Hamileliğinin ilk üç ayında sigara içen annelerin bebeklerinde kalp problemlerine rastlama riski yüksektir.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin  2011 yılında yayınladığı bir araştırmada, anneleri sigara içen bebeklerde doğuştan kalp hastalığı görülme riskinin, sigara içmeyen annelerin bebeklerine oranla %20-70 arasında fazla olduğu bildirilmiştir. Görülen bozukluklardan en sık rastlananlar kalbin karıncık ve kulakçıkları arasında açıklık kalması, yani halk arasındaki deyimle “kalbinde delik olması” dır.

Beyin problemleri: Gebelik süresince sigara içimi bebeğin beyin fonksiyonlarını da etkileyebilir. Hamileliklerinde sigara içen annelerin bebeklerinin ileriki yıllarda davranış problemlerinin yanında, öğrenme güçlüğü çektiği ve zeka düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüştür.

Unutulmamalıdır ki, hamilelik süresince “güvenli sigara sayısı” diye bir kavram yoktur. Tek bir sigaranın bile bebeğe etkisi olur. Bu yüzden, hamile kalmayı düşünen her kadın mutlaka sigarayı bırakmalıdır.

Yorum gönder