×

Pekin Gezisi, Pekin Nasıl Bir Yerdir?

Pekin Gezisi, Pekin Nasıl Bir Yerdir?

Pekin kelime anlamı bakımından Doğu Asya diline göre ‘’kuzeyin başkenti’’ olarak gelmektedir. Tarihsel bakımından yüzyıllara dayanan geçmişinden dolayı Çin’in başkenti olmaya layık görülmüştür. Böylelikle dünya ülkeleri arasında en eski başkentleri arasındaki yerini almıştır. Siyasi bakımdan ön planda olan Pekin, eğitim, turizm ve kültür bakımından da adından söz ettirmektedir. Şehir içerisinde konumlandırılmış tam 91 adet üniversite ile eğitim düzeyinin üst seviyelere çekilmesi sağlanmıştır. Yer alan bu üniversitelerden birkaç tanesi ise Çin’in ve dünyanın en iyi üniversiteleri olan görülmektedir. 2008 Yaz Olimpiyatları ise Pekin’de gerçekleştirilmiştir.

Yerleşim bakımından değerlendirilme yapıldığında, tarihinin çok eski zamanlara dayandığı görülebilmektedir. Şehir etrafında tam 250 bin yıl öncesinde dayanmakta olan homo erectuslara ait fosillere rastlanmıştır. Bölge içerisinde yaşam sürmüş olan homo sapienslerin fosilleri ise tam 27 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. İlk kurulmuş olan devlet ise milattan önce 11. yüzyılda Ji Devleti’dir. Söz konusu olan devletin başkentliğini ise Jicheng şehri yapmıştır. Bu şehir ise şuanda Pekin sınırlarında yer almaktadır.

Sonraki geçen süre zarfında Yan Devleti ele geçirmesiyle birlikte, Çin’in toprak başkenti olan Pekin günümüze kadar unvanını koruyarak gelmiştir. Birden fazla şekilde Çin devletleri başta bulunmak üzere birden fazla şekilde farklı devletlerin istilasıyla karşı karşıya kalmıştır. En büyük şekilde gerçekleştirilen istila ise 1213 yılında Cengiz Han önderliğindeki Moğollar tarafından yapılmıştır. Daha sonraki dönem içerisinde yine kendisini toparlama başarısını göstermiştir.

Coğrafi bakımdan değerlendirilmiş olduğunda Pekin düz ve kurak bir yapıda olduğu söylenebilir. Şehir içerisinde çok fazla şekilde tepeye rastlanmaz. İklim bakımından ise birden fazla iklimin etkisi altında kalmaktadır. Şehirde çok fazla şekilde sanayileşme gerçekleşmiş olduğu için havası kirlenmeye maruz kalmıştır. Dünya kalitesi standartlarına göre havası kalite bakımından çok düşük seviyelerdedir. Kendisini ekonomik bakımdan geliştirmiştir. Çok kalabalık bir şehir olma özelliğini taşımasına rağmen yüksek yaşam standartlarındadır. Şehir içerisinde ulaşım her geçen gün geliştirilmiştir. Buna en büyük örnek geliştirilmiş olan metro ağının sayesinde birden fazla noktaya rahat bir şekilde ulaşım yapılabilmektedir. Şehir uzaydan da görülme imkanına sahip tek yapı olma özelliğini taşıyan

Çin Seddi’nin en dikkat çekici bölümünü barındırmaktadır. Bu yapıya ise tarihi tapınaklar ve sanat galerisi destek vermektedir. Modernlik bakımından üst düzeyde olan yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. Botanik bahçeleri, parklar, hayvanat bahçesi gibi doğallık bakımından birçok alanı barındırıyor. Şehirdeki modernlik ve kültür bakımından zengin konumda olmasını sağlıyor. Her yönü ile keşfedilmesi bakımından değer verilecek bir şehirdir. Uzak doğu geleneklerini, Çin mutfağını sizlerin gözleri önüne serecektir. Keşfedilmeyi bekleyen bu modern şehir sizlerde yakından incelemelisiniz.

Yorum gönder