×

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal Gebelik Nedir?

Pozitif bir hamilelik testinden bir hafta sonra regl döneminizin başlaması kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilir, ancak aslında sandığınızdan çok daha yaygındır. Genellikle kimyasal hamilelik denen şeyi yaşamış olabilirsiniz.

Kimyasal hamileliği olan birçok kadın aslında hamile kaldıklarının farkında bile değil. İyi haber şu ki, kimyasal gebelik geçirmek sizde bir sorun olduğunu veya bir gün sağlıklı bir bebek doğurmayacağınızı göstermez.

Kimyasal gebelik nedir?

Kimyasal gebelik, bir yumurta döllendiğinde meydana gelen ancak rahme asla tam olarak yerleşmediği zaman meydana gelen çok  erken bir gebelik kaybıdır . Genellikle adet döngünüzün yaklaşık dört ila beşinci haftalarında ortaya çıkar .

Kimyasal gebelikler oldukça yaygındır. Çoğu zaman, kimyasal bir gebeliğin tek belirtisi geç dönemdir. Hamilelik kaybınız olup olmadığını, ancak gebe kaldıktan hemen sonra erken bir hamilelik testi yaptırırsanız anlayabilirsiniz.

Kimyasal gebelik belirtileri

Pek çok kadın kimyasal bir hamilelik yaşadıklarının farkında değil. Kimyasal bir hamilelik geçirmiş olabileceğinizi gösteren semptomlar şunları içerir:

  • Erken pozitif gebelik testi sonucu
  • Geç dönem
  • Ağır kanama
  • Adet benzeri kramplar

Kimyasal hamilelik sırasında ne olur?

Normal bir hamilelikte, döllenmiş bir yumurta rahim duvarına son adet döneminizin ilk gününden yaklaşık dört hafta sonra implante edilir. Plasenta haline gelecek hücreler, kan veya idrar testinde tespit edilebilecek kadar yüksek gebelik hormonu hCG (insan koryonik gonadotropin) seviyelerini üretmeye başlar  .

Kimyasal bir hamilelikle, bu implantasyon başarılı olmaz ve hücreler embriyo ve plasentaya dönüşmeye başlamaz. Bu, normal döneminizin bitiminden birkaç gün ila bir hafta sonra kanamaya neden olur.

Kimyasal hamileliğe ne sebep olur?

Kimyasal gebelikler de dahil olmak üzere erken gebelik kayıplarının çoğu kromozomal anormalliklerden kaynaklanır.

Normal bir hamileliğin başlangıcında, bir yumurta ve bir sperm, 46 kromozomlu bir zigot oluşturmak için her partnerden 23 kromozomu birleştirir. Zigot, hızlı hücre bölünmesi yoluyla büyümeye başlar, bir blastokiste dönüşür ve rahim duvarına yerleştirilir.

Kimyasal bir gebelikte:

  • Bir sperm veya yumurtanın çok fazla kromozomu vardır veya yetersizdir.
  • Gebe kaldıktan sonra, ortaya çıkan zigot ayrıca anormal sayıda kromozoma sahiptir.
  • Bu kromozomal anormallik, zigotun normal şekilde gelişememesi için onu yapan hatalara neden olur.
  • Döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleştirilmek yerine bir kadının adet dönemiyle vücuttan atılır.

Kromozomal anormallikler rastgele ortaya çıkar ve herkesin başına gelebilir. Ve kesinlikle gelecekte hamile kalamayacağınız ve hamile kalamayacağınız anlamına gelmez.

Kimyasal gebelik risk faktörleri

Çeşitli risk faktörleri sizi erken gebelik kaybı riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Bunlar şunları içerir:

  • 35 yaşında veya daha büyük olmak
  • Tedavi edilmeyen pıhtılaşma bozuklukları
  • Tedavi edilmeyen tiroid koşulları
  • Kontrolsüz diyabet gibi diğer tıbbi durumlar

İmplantasyon kanaması mı yoksa kimyasal bir gebelik mi?

Pozitif bir gebelik testinin ardından hafif lekelenme veya kanama, mutlaka kimyasal bir hamilelik geçirdiğiniz anlamına gelmez. Bazı kadınlar (hepsi değil) hafif implantasyon kanaması yaşarlar , bu da hamile olduğunuzun bir işaretidir . Öte yandan, şiddetli kanama ve adet benzeri kramplar, kimyasal bir hamileliğin belirtileridir.

Her iki durumda da, pozitif bir gebelik testinden sonra herhangi bir kanama yaşarsanız, Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG) doktorunuzu aramanızı önerir.

Kimyasal bir hamilelikten kurtulmak

Tıbbi olarak, kimyasal bir gebelik, gerçek bir düşükten çok, gebeliğin asla gerçekleşmediği bir döngü gibidir. Duygusal olarak çok farklı bir hikaye olabilir.

Hamilelik kaybı ne kadar erken olursa olsun üzülmek doğaldır . Gerekirse kendinizi üzün.

Kimyasal hamileliğin sizin hatanız olmadığını unutmayın. Düşüklerin çoğu kromozomal kazalardan kaynaklandığından, onları önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Ayrıca, erken bir düşük yapmış olmanızın, başka bir düşük yapacağınız anlamına gelmediğini de bilin. Aslında, şu anda kulağa haksız gelse de, doktorlar aslında tek bir kimyasal hamileliği hamile kalabileceğinizin olumlu bir işareti olarak görüyorlar – ve umarım yakında yine olacaktır.

Kimyasal bir hamilelikten sonra tekrar hamile kalmaya çalışmak

Çok erken gebelik kayıpları genellikle tıbbi müdahale gerektirmez, ancak yaşadığınızı düşünüyorsanız pratisyen hekiminizi ziyaret edebilirsiniz. Kanamayı ne kadar yakın zamanda yaşadığınıza bağlı olarak kimyasal bir hamilelik olduğunu doğrulayabilir.

Düzensiz bir dönem geçirme eğiliminde olduğunuzu veya 35 günden uzun süren bir döngünüz olduğunu fark ettiyseniz, doktorunuza göründüğünüzden emin olun. Doktorunuz, polikistik over sendromu (PCOS) gibi hamile kalmanızı zorlaştırabilecek anovülasyon içeren durumları ekarte etmek isteyebilir . Gerekirse sizi bir doğurganlık uzmanına yönlendirebilir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünmek her zaman iyi bir fikirdir:

  • Siz ve eşiniz 35 yaşın altındasınız, bilinen bir doğurganlık sorununuz yok ve son 12 aydır aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsunuz
  • 35 yaşın üzerindesiniz ve altı aydır hamile kalmaya çalışıyorsunuz
  • 38 yaşın üzerindesiniz ve üç aydır hamile kalmaya çalışıyorsunuz
  • 40 yaşın üzerindeyseniz veya kişisel veya ailevi kısırlık geçmişiniz varsa

Bir veya iki kimyasal hamilelik yaşamak üzücü olabilir, ancak bu alarm için bir neden değildir. Kimyasal gebeliklerinize tıbbi bir durum katkıda bulunuyorsa, çoğu tedavi edilebilir, böylece sağlıklı bir bebek sahibi olabilirsiniz. Bu, hazır olur olmaz yeniden denemeye başlayabileceğiniz anlamına gelir.

Yorum gönder