×

HPV – Human Papilloma Virus – (İnsan Papilloma Virüsü)

HPV – Human Papilloma Virus – (İnsan Papilloma Virüsü)

İnsan Papilloma Virüsü bir diğer adıyla Siğil virüsü (HPV – Human Papilloma Virus ) 200’den fazla çeşidi  bulunan ve insanları ciddi anlamda etkileyen çok yaygın bir virüstür.  HPV cinsel yolla bulaşır ve cinsel yolla bulaşan virüslerin içinde en çok karşılaşılan virüslerden biridir.  Dünya çapında bütün kadınların yarısından çoğu  yaşamları boyunca en az bir defa  İnsan Papilloma Virüsü ile yani HPV ile tanışır.

Yani virüs vücuda girer.  Fakat yıllarca hiçbir belirti göstermez.  Bağışıklık sistemi bu virüsle savaşır ve vücuttan bu virüsü atabilir.  Dolayısı ile her zaman bağışıklık sisteminin güçlü olmasına her açıdan dikkat etmekte fayda vardır.  Yani sizin bağışıklık sisteminiz eğer yeterince güçlüyse aklınıza gelen yada gelmeyen her türlü hastalıkla savaşır ve kesin bir şekilde onu yenerek vücuttan atar. Zira bağışıklık sistemi Yüce Allah’ın her insanın vücunda Yarattığı kusursuz bir koruma sistemidir.

Yeniden HPV ye geçecek olursak, HPV’nin 30 – 40 tipi genital bölgede enfeksiyona sebep olur.  Kadınlarda görülen HPV enfeksiyonlarının geneli geçicidir. Fakat HPV virüsünün yüksek risk oluşturan tipleri rahim ağzında, vajen ve vulvada kanser habercisi oluşumlara yol açması, dahası sözünü ettiğimiz bu bölgelerde kansere neden olma ihtimalleri vardır.

Ayrıca tam anlamıyla cinsel ilişkiye gerek kalmaksızın dışarıdan “sürtünme” ilede bulaşma durumu vardır. HPV  cinsel yakınlık ve ilişki sırasında temasla bulaşır.  Virüs bir defa vücuda girdikten sonra çok uzun yıllar sessiz ve pasif olarak kalabilir. Genelde bağışıklık sistemi tarafından tespit edilip etkisiz hale getirilerek vücuttan atılır. HPV aktif cinsel hayatı olan herkeste görülebilme ihtimali olan bir virüstür.  HPV Virüsü özellikle vurguladığımız üzere genel olarak cinsel ilişki ile bulaştığı için özellikle tek eşlilik yani sağlıklı bir evlilik hayatı, temizlik ve bakıma dikkat etmek en iyi korunma şeklidir.

HPV ve Tanı

Erkek ve kadın cinsel organlarında ortaya çıkmış siğillerin şekline bakılarak tanı konulabilir. Rahim ağzı kanserlerinde ise rahim ağzından alınan örneğin incelenmesi neticesinde konulur. Bu test genel olarak bilinen smir testidir.  Virüsün bulaştığı herkeste sözü edilen enfeksiyon belirtileri görülmeyebilir. Fakat belirti gösteren kişilerin % 60 – %90 gibi bir bölümünde ilişki yaşadığı kişidede virüs tespit edilmiştir.

Hastalığın Tedavisi

HPV ile yada HPV Tedavisi ile ilgili araştırma yaparsanız genellikle “HPV nin etkin bir tedavi yolu yoktur” gibi cümlelerle karşılaşabilirsiniz. Yakma yada dondurma gibi uygulamalarla mevcut kabarcıklar ortadan kaldırılabilmektedir. Günümüz için kesin bir tedavi yolu olmadığı büyük çoğunluk tarafından tekrarlanır. Fakat kuşkusuz tüm hastalıkları Yaratan’da Yüce Allah’tır. Dolayısı ile kuşkusuz hastalığı Yaratan Allah dua edip istenildiği takdirde şifasını ve tedavisinide Yaratır.  Bu gerçeği göz önünde bulundurmak ve kesinlikle hiçbir hastalık için “kesin tedavi yolu yoktur” düşüncesi içine girmemek gerekmektedir. Ve elbette hastalıkların bilinen fark edilen yada bilinip fark edilemeyen bir çok hikmetleri vardır. Yakın bir zamanda ise bu ve benzeri tüm hastalıklar için çok etkin tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanacaktır. Bunuda bir müjde olarak okuyucularımızla paylaşmakta fayda olduğu kanaatindeyiz.

HPV ile ilgili olarak eğer vajina yada makat bölgesinde anormal renklenme ve bununla birlikte şekil değişiklikleri ile anormal şekilde kabarmalar görülüp fark edilirse yada genital bölgede sürekli şiddetli kaşınma, yanma yada kanama mevcutsa jinekolojik muayene yaptırmakta fayda vardır. Muayene neticesi ortaya çıkan olgular hakkında teşhis koyulur ve bu duruma uygun olarak kesinlikle hiçbir şekilde olumsuz düşüncelere kapılmadan bir tedavi metodu uygulanabilir.

HPV – human papilloma virus yada bizdeki ifadesiyle insan papilloma virüsü’nün Amerika’da  gençlerin yuzde 70 inde saptandığı bildirilmektedir. Bu yüzden Amerika’da HPV aşısı hazırlanmış ve Amerikan Ulusal Aşı Takvimi’ne eklenmiştir. Amerika’da doğan her bebek için diğer bütün aşılarla birlikte HPV Aşısı’da yaptırılmaktadır. Amerika’dan başka Avustralya ve Avrupadaki bir çok ülkede, 2006 yılında Türkiye’ye gelmesiyle Türkiye ile birlikte 110’dan fazla ülkede uygulanmaktadır. 6 Aylık süre içinde 3 doz şeklinde ve koldan uygulanmaktadır. Fakat HPV aşısının bilinmeyen çok önemli boyutları vardır. Zira bu aşının gerekliliği konusunda dahası olası zararları konusunda çok fazla tartışmalar ortaya çıkmıştır. Haklılık payları elbette göz ardı edilmemelidir.  Şimdi HPV Aşısı ile ilgili paylaşımlara geçelim;

İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta:  Konu ile ilgili olarak  “Aşıyı üreten firma daha önce ürünün fiyatını 250 liradan 130 liraya indirdi. Anlaşılan o ki aşılar bu yüzde 100’lük indirime rağmen de ellerinde kaldı ve bu sefer Sağlık Bakanlığı’na yönelerek aşıyı onların aracılığıyla satmayı hedefliyorlar. İlaç ve aşı firmaları artık tek tek doktorlara yönelmek yerine, dernekleri, sosyal güvenlik kurumlarını ve bakanlıkları hedef aldı. Bunun yanında aşıda kanser yapan 15 virüsün sadece birkaçı bulunuyor. Diğerleri olursa nasıl bir koruma olacak ? Türkiye’de bu kanser türü çok az görülüyor.” Dedi.

Memorial Hastanesi Kadın ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Sedat Kadanalı: Aşı ABD’de enfeksiyonlardan korunma için ruhsat aldı. Fakat Türkiye’de ilaç endüstrisi tarafından kanser aşısı gibi lanse edildi. Hastalığın görülme riski yüz binde 4’tür. Hiçbir hastalıkta böyle bir ortalama ile aşı genele yapılmaz. Kaldı ki aşının güvenilirliği kanıtlanmamış. Rahim ağzı kanseri aşısı diye tanıtılan aşının rahim ağzı kanserini önlediğine dair bir veri yoktur. Firma bile “Aşıdan sonra rutin testleri yapın.” diyor. Onlar bile güvenmiyor. Türkiye’deki tek eşlilik ve sünnet olayı hastalığın görülmesini iyice düşürdü. Hastalığın ilk evresi 9-10 yıl sürüyor. Bu sürede teşhis konulursa tedavi çok rahat oluyor. Aşıya da gerek yok.

Yorum gönder