×

Hayalinizdeki evi Nasıl Tasarlamalısınız?

Hayalinizdeki evi Nasıl Tasarlamalısınız?

Ev,  insan hayatında ve psikolojisindeki mekan ihtiyacını karşılarken; koşuşturmadan ve şehirden uzaklaştıran bir sığınaktır… Bu yüzden mobilyalardan aydınlatmalara; dekoratif aksesuarlardan örtülere kadar ev dekorasyonu kişinin veya ailesinin enerjisini, hikayesini yansıtmalıdır. Karbon Görsel İletişim ve Mimarlık Hizmetleri’nin Kurucuları Selen Selviler Özüekren ve Barış Akgün Özüekren, hayalinizdeki ev  ve kavuşmanız için atmanız gereken adımlar vardır. bunlara kavuşmak isteyenler için önerilerde bulundu:

Hayalinizdeki ev nasıl?

1. Eviniz öncelikle sizi anlatsın böylece hayalinizdeki ev tasarlanmış olacaktır.

Eviniz sizi yansıtmalıdır. Sanat eserleri, kişisel koleksiyonlar, porselenler, desenli duvar kağıtları eve kendinizi katmanıza yardımcı olacaktır.

2. Zamansız mobilyalara ilk sırayı vermelisiniz

Mobilya hususunda dönemlik trendlerden uzak durmaya çalışın. Hayatınızın her  “an”ını paylaşabileceğiniz mobilyaları seçmeye özen gösterin. Siz de anlayacaksınız ki klasikler estetik ve tasarım açısından her zaman daha değerli.

3. Renk seçimi yaperken dikkat edecekleiniz

Bir rengi aşık olmak, onu her yerde kullanabileceğimiz anlamına gelmez. İlk olarak 1 ya da birbirine uygun 2 ana renk tercih etmelisiniz. Ana renkleri destekleyen en fazla 3-4 yardımcı renk tercih etmek evdeki renk paletini oluşturmaya adım atmak için iyi bir hamle olabilir. Eğer aklınızda bilhassa belirlediğiniz bir renk yoksa, ana renginizi koyu ya da açık naturel renklerden seçebilirsiniz. Füme, petrol rengi, haki renk, acı kahve veya beji ana renk olarak tercih edebilirsiniz.

4. Doğru ve uygun malzemeli eşyalar ile evinizi yaşayan bir mekana çevirin

Eviniz müze değildir, sizinle beraber yaşayan ve sizin tarafınızdan yaşanan bir mekandır. Kirletmekten çekinmektense doğru malzemelerden yapılmış olan beyaz ve açık renkli mobilyalarınızın keyfini çıkarmalısınız. Ahşap tercih edilmiş bir sehpa veya mobilya ile ferah bir aurayı yakalamışken doğallığı da sağlamış olursunuz. Bunun yanında açık renkli ahşabı da beyaz renkli aksesuarlarla bütünleştirirseniz temiz ve nötr bir atmosfer oluşturmuş olursunuz.

5. Evde bütün aile fertlerinin buluştuğu odak noktaları oluşturun

Evde bir odak noktası oluşturmak önemlidir. Bugün bu odaklar ayrılmış görünse de aile için bir araya gelme noktaları oluşturulmalı. Mutfakta veya salonda aile bireylerinin rahatlıkla toplanabileceği alanlar oluşturun.

6. Kendinize boş alanlar ayırın

Her zaman kendinize boş alan ayırın. Tasarımda, tasarım eşyalarından ayrı kalan alanı temsil eden negatif alan bırakmak mühimdir. Zaman içerisinde hoşlandığınız gerçekten size anlam ifade eden eöğelere yer verin. Bu yaşanmışlık hissi için mekanda yer oluşturun.

7. Asimetrik yerleşimlerle dinamik bir görünüm sağlayın

Simetri, insan beyninin doğası gereği aradığı bir husustur. Kısa süre içerisinde tam simetri monotonluğu beraberinde getirir. Her zaman her şey simetrik olmak zorunda değildir, küçük asimetrilerle evinize hareket ekleyin. İster mobilyalarınızı asimetrik yerleştirin, tercih ederseniz bir kanepenin yanı başına sehpayı ya da lambader kullanarak asimetriyi bulun.

8. Aydınlatmanızı çoğaltın

Uygun aydınlatılmış bir ortam, psikolojinizi en az dekorasyonu kadar etki eder. Bu nedenlectek bir mekan aydınlatması yerine kullanım hedeflerine uygun birden çok noktadan aydınlatmayı seçin.

9. Evinizde bitkilere yer vererek tazelik hissi katın

Bitkileri seviyorsanız, evinize bambaşka bir atmosfer katacaklarından emin olabilirsiniz. Bitkiler, evde yaşanmışlığınızı ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

10. Duvarlarınız hiç boş kalmasın

Duvarlarınızın tamamını boş bırakmak evinizde donuk bir görüntüye neden olabilir. Tek bir duvarınızda bile kullanacağınız, tamamen zevklerinizi yansıtan; sevdiğiniz bir şehir, bir doğa resmi ya da soyut bir tablo ile evinizin havasını bir anda garklılaştırabilirsiniz.

Yorum gönder