Hatmi Çiçeği Nedir? Faydaları ve Kullanım Şekli
Günümüzde en ufak rahatsızlıklarda bile ilaç almak durumunda kalıyoruz. Aslında bunun en büyük nedenlerinden biri, eski zamanlarda yaşamış büyüklerin önerilerini dikkate almamak oluyor.
Dışarıda dolanır iken mutlaka bir aktarın önünden geçmiş ve neredeyse yüzlerce bitki dikkatinizi çekmiştir. Aslında bu bitkilere bakıldığında, her birinin kendine has özellikleri ve faydaları bulunmaktadır. Ebegümecigiller familyasına ait olan hatmi çiçeği de bu muhteşem bitkilerden bir tanesidir. Kuru öksürükten sindirim sistemine kadar her derde deva olan hatmi çiçeği ne işe yarar? Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir, nasıl demlenir gibi soruların cevapları aşağıda detaylıca anlatılmaktadır.
Hatmi Çiçeği Nedir?
Ebegümecigiller familyasına ait olan hatmi çiçeği, daha çok killi ve humus oranı yüksek topraklarda yetişmektedir. Hatmi çiçeği, güneşi sevmesine rağmen şiddetli rüzgârlara karşı dayanıklı bir yapıda değildir. Bu yüzden hatmi çiçeği yetiştirirken güneş almasına ve rüzgâra maruz kalmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Halk Arasında Bilinen Diğer İsimleri: Gülhatmi, Hire, Deve Gülü, Silindir Çiçeği
Hatmi çiçeği, eğer düzgün ve doğal yetiştirme şartları sağlanır ise boyları ortalama 2 – 2,5 metreye kadar çıkabiliyor. Bu muhteşem bitki renk bakımından da oldukça zengindir. Beyazdan kırmızıya, pembeden mora kadar birçok seçeneği mevcuttur.
Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Hatmi çiçeğinin faydaları, saymakla bitmiyor. Halk arasında farklı isimlerle de bilinen hatmi çiçeği, kuru öksürük başta olmak üzere sindirim sistemine kadar etki ediyor. Bin bir derde deva olan hatmi çiçeğinin faydaları şunlardır:
- Genellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen ve neredeyse herkesin karşılaştığı kuru öksürüğe birebirdir.
- Grip, burun akıntısı, nezle gibi hastalıkların üstesinden kolayca gelebiliyor.
- Kullananlar arasında gastrit, reflü gibi mide rahatsızlıkları bulunan kişiler oldukça iyi geri dönüşler sağlamıştır.
- Özellikle Ramazanda daha sık karşılaşılan hazımsızlık, gaz sancısı gibi rahatsızlıkları; sindirim sistemine etkisinden dolayı kolayca giderebiliyor.
- Hatmi çiçeği sıcak suda demlenerek yapılmaktadır. İçmek yerine saçların yıkanmasında kullanıldığında daha parlak, gür ve sağlıklı saçlar elde etmem mümkündür.
- Yine sıcak suda demlenen hatmi çiçeği çayını, soğuduktan sonra gargara yaparsanız diş ve diş eti problemlerine iyi gelir.
Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?
Bunca derde deva olan hatmi çiçeği çayı nasıl yapılır onu da açıklamak gerekiyor. Klasik demleme yöntemi ile hazırlanan hatmi çiçeği, yaş halinde kullanılmaz. Bunun için ilk olarak hatmi çiçeğinin kurutulması gerekmektedir. Hatmi çiçeği nasıl kurutulur diye merak ediyorsanız, böyle bir işe kalkışmanız pek önerilmez. Çünkü bu tarz kurutmalar, sağlık açısından ayrı bir uzmanlık gerektirebilir. Bu yüzden hatmi çiçeğini hemen her aktardan kurutulmuş olarak temin edebilirsiniz.
Hatmi Çiçeği Nasıl Demlenir?
Hatmi çiçeği nasıl demlenir tarifi için aslında bilinen bitki çayı demlemeleri örnek gösterilebilir. Bir bardak kaynamış sıcak suyun içerisine ortalama 5 – 6 adet kurutulmuş hatmi çiçeği ekliyorsunuz. Hatmi çiçeğinin demlenmesi için 10 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir. 10 dakika sonunda çayı süzerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Hatmi Çiçeği ve Kuru Öksürük
Hatmi çiçeğinin kuru öksürük rahatsızlığına çok iyi geldiği bilinmektedir. Ancak hazırlanışı bakımından normal tüketime göre farklılıklar bulunmaktadır. Hatmi çiçeği öksürük için nasıl hazırlanır, buyurun tarifi.
Bir bardak kaynamış sıcak sütün içerisinde, 5 – 6 yaprak hatmi çiçeği ekliyorsunuz. Biraz karıştırıp ortalama 10 – 15 dakika kadar bekledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, hatmi çiçeği çayını iki günde bir, birkaç bardak tüketebilirsiniz. Ancak kronik rahatsızlığı, hamilelik belirtisi veya farklı bir durumu olanlar mutlaka doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.
Yorum gönder