×

Fitre Nedir? Ne Zaman Verilir? Kimlere Verilir?

Fitre Nedir? Ne Zaman Verilir? Kimlere Verilir?

Her sene Ramazan ayında, temel ihtiyaçlar dışında yeterli miktarda  mala sahip olan Müslümanların vermesi gereken bir sadaka olan fitre bu yılda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. 2023 yılı fitre ne kadar? Fitre kime verilir? Fitre ne zaman verilir? İşte soruların cevabı…

Ramazan ayının başlaması ile birlikte İslam alemi oruçlarını tutmaya başladı. Bu mübarek ayda, oruç ibadeti dışında yapmamız gereken farklı ibadetlerde var. Bunlardan bir taneside “fitre”dir. Peki fitre kime verilirFitre ne zaman verilir

Fitre Nedir? 

Fitre aslında fıtır sadakası olarak bilinmektedir. Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan her Müslümanın, temel ihtiyaçları dışında nisab miktarı mala sahip olması durumunda vermekle yükümlü olduğu bir sadakadır. Fitre verecek olan kişinin, hem kendisi için hemde bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bu ibadeti yeri getirmesi gerekmektedir. Yani bir baba kendisi için, hanımı için ve çocukları var ise çocukları içinde o seneki fitre miktarı kadar fitre vermekle yükümlüdür.

Bu ibadet yoksulların ihtiyaçlarını bir nebzede olsa karşılamak için, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağının kuvvetlenmesine vesile olan bir mali ibadettir. Zekat ibadeti ile fitre ibadeti arasındaki fark şudur; Kendi temel ihtitiyacını karşılayabilen her Müslüman fitre verebilmektedir. Bu yüzden fitre verebilen mükellef kitlesi oldukça geniştir. Zekat ibadetinde ise, belli bir miktarda malı olan kişiler mallarının bir kısmını yoksullara vererek zekat ibadeti gerçekleşmiş olmaktadır. 

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitre’nin vacip olma zamanı Ramazan bayramının ilk günüdür.  Ancak fitre bayramdan öncede verilebilmektedir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla beraber, bayram sonrası veya bayram günüde verilebilmektedir. Fakat bayram namazından önce verilebiliyorsa müstehap kabul edilmektedir. 

Fitre Kimlere Verilir? Kimlere Verilmez?

Fitre diğer adıyla fıtır sadakası, Müslüman kişinin bakmakla yükümlü olmadığı kişilere verilebilmektedir. Fitre veya oruç fidyesi vermek zorunda olan kişi, bunlardan doğrudan veya dolaylı şekilde yararlanmaması esastır. Zekat ibadetinde de aynı kurallar geçerlidir. Bu nedenlerden dolayı hiç kimse zekatını, fıtır sadakasını ve oruç fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. Usûl; kişinin, dedesi, ninesi, annesi ve babasıdır. Fürûu ise; çocukları, torunları ve torunlarının çocuklarıdır. Bunların dışında karı koca da birbirlerine fitrezekat ve oruç fidyesi veremez.

2023 Fitre Miktarı Ne Kadar?

Fıtır sadakası, Müslüman kişiler ve toplumların hemen hepsi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, sosyo-ekonomik şartlar ve kişinin 1 günlük gıda giderleri göz önünde bulundurularak, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından, 2023 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar 27.00 TL olarak belirlenmiştir. 

Bu miktar belirlenirken bahsettiğimiz gibi, sosyo-ekonomik şartlar ve asgari gıda ihtiyaçları göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan bu miktar yani 40.00 TL, asgari olup bir üst sınırı bulunmamaktadır.  Bu konuda ideal olan ise, herkesin kendi hayat standartlarına göre günlük ihtiyaçlarına denk gelen bir ücreti yoksul bir kimseye vermesidir. 

Yorum gönder