×

Entübe nedir? Entübasyon nasıl ve niçin yapılır?

Entübe nedir? Entübasyon nasıl ve niçin yapılır?

Bilinci kapanmış hastalarda solunum yolunun kontrolünü elde tutmak, solunumu kontrol etmek gibi çeşitli amaçlarla trakea (nefes borusu) içine yerleştirilen tüpe entübasyon tüpü denir. Yapılan işleme entübasyon, hastanın durumu ise entübe olarak adlandırılır.

Entübasyon tüpleri sentetik mineralli kauçuk, polivinil klorid veya polietilen gibi maddelerden yapılmıştır. Bu tüpler tek kullanımlık ve sterilize edilerek tekrar kullanılabilir olanları da mevcuttur. Tüpün çapı büyüdükçe uzunluğu da artar. Tüpler üzerinde büyüklükleri ile beraber  uzunlukları da belirtilmektedir.

Pek çok ameliyatta hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetmek için ilaç vermek gerekir. Bu ilaçlar dolayısı ile hastanın nefes almasına engel olduğu için ameliyat süresi boyunca hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübasyon tüpü kullanılması gerekir. 

Entübasyon tüpü hangi durumlarda kullanılır?

  • Solunumu kontrol etmek
  • Havayolunu açık tutmak
  • Resusitasyonda kolaylık sağlamak (Resüsitasyon: Kan dolaşımı veya solunumu durmuş kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelere verilen addır.)
  • Aspirasyonu önlemek (Aspirasyon: Cihazdan gelen vakum gücü ile yabancı maddeleri emerek ortamdan uzaklaştırma işlemidir.)
  • Anestezi uygulanan hastalarda anestezik ajanların solunum yolu ile verilmesini sağlamak

Yorum gönder