×

Cilt Bakımında Bitkisel Yağların Etkisi

Cilt Bakımında Bitkisel Yağların Etkisi

Sizlere bu içerikte cilt bakımında kullanılan bitkisel yağlardan bahsedeceğim. Bu yağların neler olduğu, nasıl kullanılması gerektiği ve hangi cilde hangi yağın daha iyi etki edeceğini ve nereden güvenle alabileceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Yazımı sonuna kadar okumanızı cilt bakımınız ve sağlığınız açısından öneririm.

Doğal bitkisel yağlar dediğimiz de aklımıza soğuk sıkım yağlar gelmekte. Artık o kadar fazla marka ve çeşitteler ki acaba gerçekten etkililer mi merak ediyorsanız size anlatmaya başlıyorum. Her cilt tipine uygun doğal bitkisel yağ aslında var, ama bu yağların pek çoğu ne yazık ki komedojenik yani gözenekleri tıkamakta kısaca sivilce yapmaya neden olmaktalar bu yüzden bir başkasının cildine iyi gelen yağ size iyi gelmeyebilir, bu noktada gene dikkatli olmak gerek.

Doğal yağlar bitkilerin en saf halinden elde ediliyorlar bu nedenle dikkat etmeniz gereken ilk husus organik olmaları ve soğuk sıkım tekniği ile elde edilmeleri. Soğuk sıkım (cold pressed) tekniğiyle elde edilen yağlarda bitkilerin tohumları, kabukları ve yaprakları kullanılıyor. Bu nedenle kimyasal ve sentetik madde içermiyorlar. Ve burası çok önemli gramajına göre cam şişelere konuyorlar. Piyasa da plastik şişelerde satıldığını da gördüm onları sakın almayın. Organik bitkisel yağları cildinize doğrudan kullanabilirsiniz.

Peki bu yağları neden kullanmalıyız ? Çünkü içlerinde bol miktarda antioksidan ve vitamin bulundurduklarından cildin iyileşmesine ve beslenmesine etki ediyorlar. Cilt bariyerini onarıp cildin doğal olarak nemlendirilmesini sağlıyorlar. Bazı yağlar sivilce, akne, roza gibi cilt hastalıklarını iyi ederken, bazıları da anti-aging yani yaşlanma karşıtı cilt kırışıklıklarının oluşmasını engellemekte etkili. Bu nokta da cilt tipinizi ve neye ihtiyaç duyduğunu çok iyi bilmeniz gerekmekte. Peki bunu nasıl anlayabiliriz? Eğer kullandığınız doğal yağ cildinizde sivilce yapmıyorsa ve uyguladığınız anda hemen emiliyorsa bu iyi demek sizin için. Şunu asla unutmayın cildiniz hangi tip olursa olsun mutlaka nemlenmeye dolayısıyla doğal yağlara da ihtiyacı vardır.

En Çok Kullanılan Yağlar

Üzüm çekirdeği yağı: komedojenik ölçüsü 1 özellikle yetişkin aknesi tedavisinde çok etkili, ciltteki iltihaplanmayı azaltıyor ve içerisinde bol miktarda antioksidan bulunmakta.

Çuha çiçeği yağı: komedojenik ölçüsü 2-3 egzama ve sedef hastalığına iyi gelmekte kuru ciltler severek kullanabilir.

Aspir tohumu yağı:  komedojenik ölçüsü 0 sivilce oluşumunu engelleyen çabuk emilen ince yapılı yağlardan.

Kenevir tohumu yağı:  komedojenik ölçüsü 0 cildi harika nemlendirip yumuşatan yağlardan hassas ve yağlı ciltlerin seveceği yağlardan , tüm cilt tiplerinin seveceği yağlardan.

Kuşburnu tohumu yağı:  komedojenik ölçüsü 1 tüm ciltlerin seveceği yağlardan olup içerisinde bol miktarda A ve C vitamini var ve nemlendirmesi harika. İçeriğindeki A vitamininin yoğunluğundan ötürü yaşlanma karşıtı özelliği de bulunmakta, kırışıklıkları olan olgun ciltler bu yağa bayılacaktır. Ayrıca cildinizde sivilce, güneş vs lekeleriniz varsa lekeleri açmakta da oldukça etkili.

Tamanu yağı:  komedojenik ölçüsü 2 yağlı ve karma ciltler için özellikle sivilce lekelerin üzerinde etkisi çok büyük bir yağ.

Kayısı çekirdeği yağı:  komedojenik ölçüsü 2 cilt tarafından çabuk emilen pek çok cildin sevebileceği yağlardan.

Kabak çekirdeği yağı:  komedojenik ölçüsü 2 içerisinde bulunan çinkodan ötürü akneli ve sivilceli ciltlerin sevebileceği yağlardan lekeleri de gidermekte.

Shea Yağı:  komedojenik ölçüsü 0-2 özellikle kuru ciltlerin seveceği ve cildimizdeki kuru bölgelerimize de uyguladığımızda hızlı etki sağlayan bir yağ.

Hindistan cevizi yağı: komedojenik ölçüsü 4-5 çok aşırı kuru ciltlerin seveceği bir yağ olup diğer ciltlerde sivilce yapabilir çünkü komedojenik ölçüsü baya yüksek.

Tatlı badem yağı: komedojenik ölçüsü 2 E vitamini ve pek çok yağ asiti içeriyor kuru ve hassas ciltlerin seveceği yağlardan hem nemlendirme hem de yumuşatma özelliği var.

Argan yağı: komedojenik ölçüsü 0 pek çok cilt için uygun bir yağdır. Cildin yüzeyini pürüzsüzleştirici etkisi vardır.

Marula yağı: komedojenik ölçüsü 3-4 cilt tarafından besleyici yağlardan, anti aging etkisi yüksek ve güneşin zararlı etkilerinden de cildi koruyan yağlardan.

Kakao yağı: komedojenik ölçüsü 4 aşırı kuru ciltlere iyi gelen yağlardan

Mango yağı: komedojenik ölçüsü 2 güneş yağı, böcek ısırığı, kesik, egzama, dermatit , sedef gibi cilt sorunları varsa çok iyi gelmekte.

Avokado yağı: komedojenik ölçüsü 3 bazı cilt sorunları ve kırışıklık problemi olan ciltlerin seveceği cildin bariyerini onarıcı etkileri var. Cildin elastikiyetini arttırmakta.

Jojoba yağı: komedojenik ölçüsü 2 hemen hemen tüm cilt tiplerine uygun cildin kendi yağ dengesine yakın özellikte olan yağlardan emilimi hızlı olan yağlardan.

Çörekotu yağı: komedojenik ölçüsü 0-1 egzama ve sedef hastalığı olanların memnun kalabileceği yağlardan

Yorum gönder