×

Burun Kuruluğu

Burun Kuruluğu

Burun solunum sisteminin en önemli organlarından birisidir.

Burun Kuruluğu Nedir ?

Burun solunum sisteminin en önemli organlarından birisidir. Hem soluk almaya hem de koku almaya yarayan burun vücudumuzun en önemli bölümlerinden birisidir. İçinde yer alan kıllar solunan havadaki mikrobun vücuda girmesini engeller. Burun düzgün bir şekilde çalışması için burun içindeki nem miktarı sürekli dengede kalmalıdır. Burun kuruluğu burun içindeki nem miktarının yok olması durumudur. Burun kuruması durumunda solunan havadaki zararlı maddeler akciğere ulaşır. Bu da kişide ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

 Burun Kuruluğu Sebepleri Nelerdir ?

Burun kuruluğu yaşanmasının en önemli sebebi havaların kuru olmasıdır. Burun kuruluğu en çok yaz mevsiminde görülür. Kuru havalar burun içindeki nemi kısa sürede buharlaştırır. Burun iltihabı geçiren kişilerde burun kuruluğu yaşanır. Aşırı tuzlu beslenen kişilerde burun kuruluğu görülür. Az miktarda su tüketimi burun kuruluğunu tetikler. Aşırı burun spreyi kullanmak ters teper ve burun kuruluğuna neden olur. Burun mukus dokusunun kuruması da burun kuruluğuna neden olur. Menopoz geçiren kadınlards burun kuruluğu ortaya çıkar. Yüksek tansiyon hastalarında burun kuruluğu görülür.

Burun Kuruluğu Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Burun kuruluğu tedavisinde izlenen yol burun kuruluğuna neden olan etmenler belirlenir. Bu etmenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Vücudun su dengesi iyi sağlanmalı uzun süre susuz kalmamaya özen gösterilmelidir. Yaşanılan ortam nemlendirilmelidir. Seline spreyi ile burun kuruluğu önlenebilir. Uzman doktor tavsiyesi ile burun nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı burun çevresine sürülmesi burunun nemlenmesini sağlar.

Yorum gönder