Saçlarınız İçin Protein Tedavisi: Ne Zaman, Nasıl ve Neden Kullanılmalı?
Saç Proteinin Başlıca Özellikleri:
- Bileşen türü: Güçlendirici
- Başlıca faydaları: Saç elastikiyetini artırır, saç kökünü güçlendirir ve saçın genel görünümünü güzelleştirir.
- Kimler kullanmalı: Proteinin onarıcı faydaları kanıtlanmıştır, ancak güçlü, parlak ve kalın saçları olanlar için gerekli kullanılması gerekmez. Kuru, susuz kalmış, hasar görmüş, boyalı, aşırı gözenekli veya dokulu saçlara sahip olanlar en çok fayda görecek kişilerdir. Kuarför veya güzellik salonu protein tedavileri sert kimyasallar içerebilir ve hassas saç derisine veya cilt rahatsızlığına sahip olanları tahriş edebilir.
- Ne sıklıkla kullanabilirsiniz: Salon bakımları, saç ve saç derisinin durumuna bağlı olarak 6 aylık yada yılda 1 sefer arasında değişebilir. Evde, protein tedavilerini gerektiği gibi haftalık veya aylık olarak kullanılabilir.
- Şunlarla birlikte kullanmayın: Proteine olumsuz etki eden bilinen hiçbir malzeme yoktur, ancak salon protein tedavileri diğer saç bakım ürünleriyle etkileşime girebilecek sert kimyasallar içerebilir.
Saç Neden Protein Tedavilerine İhtiyaç Duyar?
Saç proteinden oluşuyorsa, neden ek protein tedavisine ihtiyaç duyuyor? Protein tedavisine olan ihtiyaç: Derideki yağ bezlerine bağlı olan kökteki canlı saç hücrelerimiz. Bu nedenle, yüzeyin altındaki canlı hücreler kanla iyi beslenir. Saç kafa derisinden uzaklaştıkça beslenme azalır ve biz saçların uçlarına doğru saç beslenmesi kesilir ve beslenmemiş saçlar göz önünde bulunur. Nemi ve beslenmeyi kaybettiğimizde, keratinize protein çözülmeye ve parçalanmaya başlar. Gücünü, elastikiyetini kaybeder ve bağlar zayıflar. Sonunda çatlar, parçalanır ve kırılır. Bu protein dengesini yeniden oluşturmak, desteklemek ve güçlendirmek sağlıklı saç ve saç derisinin anahtarıdır. Bu, salonda kimyasal olarak veya daha doğal olarak evde yapılabilir.”
Saç İçin Protein Tedavilerinin Faydaları
Protein tedavisinin en önemli faydası, hidrolize buğday proteini veya ipek amino asitleri gibi protein bileşenlerinin doğrudan saç folikülüne bağlanması ve kütikül tabakasını sertleştirmesidir. Bu, folikülün etrafına onu daha fazla hasardan koruyan bir bariyer yerleştirir. Protein tedavilerinin, transepidermal su kaybını önleyen ve beslenmeyi koruyan kütikülü onarmak ve mühürlemek için tasarlanmaktadır.
Bir çok dermotoloğa göre genellikle evde yapılan tedavinin yararları daha fazladır. Salonda keratin ve diğer protein tedavilerinin formaldehite maruz kalma da dahil olmak üzere bazı ciddi sağlık riskleri olduğu bulunmuştur. Salonlardaki protein tedavileri, evde yapılan protein maskelerinden veya derin yumuşatıcılardan farklıdır. Salon sınıfı protein tedavileri, formaldehit de dahil olmak üzere bir dizi güçlü ve genellikle sert kimyasallar içerir. Isı ile birleştiğinde, aslında ters bir etkiye ve daha fazla kuru saça neden olabilir.
- Saç folikülünü güçlendirir: Protein saçın yapı taşıdır, bu nedenle folikül sıralarında kaybolan veya hasar gören proteini kökten uzaklaştırarak yerine koymak saçın tüm uzunluğunu güçlendirmeye yardımcı olur.
- Saç elastikiyetini artırır: Protein tedavileri, protein matrisini güçlendirerek ve kırılmayı veya ayrılmayı önlemek için bağları güçlendirerek saç folikülünün elastikiyetini artırır .
- Transepidermal su kaybını önler: Protein tedavileri, kütikülü onararak ve mühürleyerek transepidermal su kaybını önler ve beslenmeyi kilitler.
- Kırılma ve kırık uçların giderilmesine yardımcı olur: Transepidermal su kaybını önlemede ve folikülün gücünü ve elastikiyetini artırmada protein tedavileri, kırılma ve kırık uçların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Protein tedavilerinin zayıf, kırılgan saçları ve daha güçlü saç kırılmalarını daha az önlediğinden, hızlı saç uzama sağlayabilir.
- Saçın genel görünümünü iyileştirir: Protein tedavilerinin popülaritesi, büyük ölçüde saçın görünümünde yaptıkları gözlemlenebilir farktan kaynaklanmaktadır. Proteinler kesinlikle saçın yoğunluğunu, elastikiyetini ve gücünü etkileyecektir. Ayrıca, kırılmaları ve bölünmüş uçları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve saçın potansiyel çapına ulaşmasına yardımcı olacaktır ve genel olarak daha iyi veya sağlıklı saçların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Saç Tipi Hususlar
Uzmanlar, protein tedavilerinin tüm saç tipleri için güvenli olduğu konusunda hemfikirdedir; bununla birlikte, kuru, susuz kalmış, hasar görmüş, boyalı, aşırı gözenekli veya dokulu saçlara sahip olanlar en çok fayda sağlayacaktır. Evde protein tedavilerinde herhangi bir zarar bulunmamakla birlikte, sağlıklı, parlak, güçlü ve kalın saçlara sahip olanlar için gerekli olmayabilir. Salonlarda yüksek yoğunluklu kimyasal olarak güçlendirilmiş keratin tedavilerinin artık alternatifleri mevcut. Salonlardaki protein tedavileri, ev protein maskelerinden veya derin saç kremlerinden farklıdır. Salon düzeyinde protein tedavileri, formaldehit de dahil olmak üzere bir dizi güçlü ve genellikle sert kimyasallar içerir. Isı ile birleştiğinde, aslında ters bir etkiye ve daha fazla kuru saça sahip olabilir.
Saç İçin Protein Tedavileri Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?
Bizim tercihimiz salonlarda yapılan protein tedavisi yerine evde yapılan protein tedavisidir, ancak herhangi bir tedavi almadan önce saçınızı protein eksikliği açısından izlemenizi tavsiye ederiz. Salon bakımları arasındaki süre, saç ve saç derisinin durumuna bağlı olarak yaklaşık olarak 6 aylık ile 1 yıllık arasında değişebilir. Buna karşılık, evde protein tedavileri gerektiğinde haftalık veya aylık olarak kullanılabilir. Evde protein tedavisi yapıyorsanız, kendin yap maskeleri ve protein içeren saç ürünleri de dahil olmak üzere birçok seçenek vardır. Saç protein tedavisi için 30-45 dakikalık bir uygulama önerilir ve bazı ürünleri gece boyunca bırakabilirsiniz. Bir protein işleminin etkilerini ısı ekleyerek artırabilirsiniz. Basit bir protein ısıl işlemi aşağıdaki gibidir:
- Saç derisinden uçlara kadar saça protein tedavisi veya maske uygulayın. Eşit uygulamayı sağlamak için parmaklarınızla veya geniş dişli bir tarakla tarayın.
- Saçı bir topuz haline getirin ve duş bonesi gibi bir örtü uygulayın.
- Fön makinenizi kullanarak (düşük ısıda), kafanıza ısı uygulayın. Eşit ısı dağılımını sağlamak ve yanmayı önlemek için kurutucuyu sürekli olarak başlığın etrafında hareket ettirin.
- Kaplamayı çıkarın ve tedaviyi durulayın. Spesifik ürünün talimatlarına bağlı olarak, bu tedaviyi takiben şampuanlamanız ve bakım yapmanız gerekebilir.
Yorum gönder