×

Fars kedisi Özelikleri

Fars kedisi Özelikleri

Fars kedisi diğer bir adıyla İran kedisi olarak da bilinen eski bir kedi ırkıdır.  Yüzü basıktır,  bacakları kısa bir, uzun tüyleri ile bakımı oldukça zor kedi cinslerindendir. Ancak çok sevimlidir ve eskiden beri bakılan sevilen bir kedi ırkıdır.

Bir kedinin ırkının ortaya çıkışından herhangi bir insan eli değmemiştir.  Her renkte olabileceği gibi karışık renklerde de türü vardır. Fars kedisinin her gün temizlenmesi ve sürekli olarak bakım yapılması gerekmektedir.  Yine de buna rağmen evlerde bakımı tercih edilen kedilerin en başında gelmektedir.

En önemli sebebi ise bir köpeğin bağlılığı gibi sahibine bağlılık göstermekte,  etrafında dolanmaktadır. Kucağına alındığında okşanmaktan oldukça hoşlanan sakin bir kedi türü olmasıdır.  Oldukça zekidir ve çabuk öğrenmektedir.  İnsanlarla arasındaki iletişim çok güçlüdür ve güzel tüyleri ile ilgi çekici bir dış görünüşü vardır.  Duruşu asildir ve gelen misafirler kendisine hayran kalır. Yavru kedi beslenmesi hakkında olan içeriğimize de göz atınız.

Vücut Yapıları

Kulaklarının alt tarafında uzun ve sık tüyler bulunmaktadır. Gözleri büyük ve yuvarlaktır ancak Yüzündeki basıklık nedeni ile kısık bir görüntüdedir. Aşağı sarkmış gibi duran dudaklarının kenarları mutsuz bir yüz ifadesi yansıtmaktadır.

Kabarık olan uzun Duran pofuduk tüyler Fars kedisinin yarışmalarda birçok birinciliğinin olmasına sebep olmuştur.  Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise Fars kedileri su olan tüylerini temizlemeye çalıştıklarında midelerinde tüy haklarının oluşabilmesidir.  İki tabakalı olan uzun ve sık tüyleri her ellendiğinde kırık oluşmasına sebep olabilen yapıdadır.

Düzenli olarak daima bakımını yapılmadığı takdirde tüylerinin açılması imkansız hale gelebilir.  Topaklanmalar yaşanabilir ve bu topaklanmalar kedinin derisinin hava almamasına sebep olup zaman içerisinde deride yara oluşmasına yol açabilir.  Hem ölü tüylerden kurtulan hem de kendini temizlemesi oldukça kolaylaşan bir kedi olması için Fars kedisinin gün içerisinde bir ya da iki defa özel kedi tarağı ile taranması doğru olacaktır.

Fars Kedileri Hakkında Bilinmeyenler

  1. Oldukça ve zeki hayvanlardır ve çevrelerinde olan biteni dikkatli bir şekilde takip ederler.
  2. Sürekli bir şekilde bakım isterler bakımları düzenli olmalıdır.
  3. Ölü tüyler eğer temizlenmezse kedilerin bağırsaklarında bulunmaları kaçınılmaz olacaktır.
  4. Yıkamakta zorlananlar için kuru şampuanlar tercih edilebilir.
  5. Kas sistemleri çok gelişmiştir ve güçlü fizik yapılarına sahiptirler.
  6. Kuyrukları kısa yapıda olmasına rağmen vücutları ile çok uyumludur ve sanatsal bir izlenim bırakır.
  7. Ankara kedileri ne benzetilenler ancak Fars kedilerinin tüyleri biraz daha yoğundur.

Yorum gönder